Privatisering van kraanwater: Is ons drinkwater wél beschermd?

De Europese Commissie ontwikkelt een richtlijn om publieke voorzieningen, waaronder onze watervoorziening, te privatiseren. De zakelijke efficiëntie van de vrije markt zou beter zijn voor de bevolking. KRNWTR vindt dat de overheid kraanwater niet over moet laten aan de krachten van de vrije markt. Water moet betaalbaar, beschikbaar, bereikbaar blijven!

Geen reden voor privatisering drinkwater
De Nederlandse waterbedrijven zijn financieel gezond en de watervoorziening is zeer goed geregeld. Ons kraanwater behoort tot de beste van de wereld, het is goedkoop, de waterbedrijven zorgen goed voor het milieu en de dienstverlening is goed.

Jeroen_Dijsselbloem_2012_(highres)Kabinet heeft geen bezwaar
De Nederlandse regering heeft geen bezwaar om van water een verhandelbaar goed te maken. In een reactie op een kamervraag laat Minister Dijselbloem weten dat privatisering van ons drinkwater voordelen heeft voor onze samenleving. Volgens Harrie van Bommel (SP) moet Nederland zich radicaal afzetten tegen privatisering van drink water en  zich verzetten tegen deze Europese richtlijn.

[box_light]
“De Nederlanders zouden waakzamer moeten zijn. We kunnen ervan uitgaan dat Nederlandse politici niet naïef zijn. Maar ze zijn medeplichtig als ze ’t volk niet waarschuwen voor het gevaar van de regels die de Europese Commissie op wil leggen “, zegt Jean-Luc Touly (Franse auteur gespecialiseerd in corruptie en het watervraagstuk) en noemt de richtlijn van de Commissie “onverantwoordelijk en gevaarlijk.”[/box_light]

water-is-een-mensenrechtLiberalisering stuurt prijs omhoog
Kunnen we straks kiezen tussen meerdere waterbedrijven? Of tussen betere en mindere kwaliteit kraanwater? Liberalisering werkt niet voor onze drinkwatervoorziening en heeft uiteindelijk negatieve gevolgen. De vrije markt belooft ons namelijk zogenaamd goedkopere en betere diensten. In Pacos de Ferreira in Portugal werd tegen de wil van de bevolking de watervoorziening afgestaan aan de private sector. Sindsdien steeg de waterrekening met 400 procent en daar komt jaarlijks een toename van 6 procent bij.
[box_light]“In feite komt het verkopen van je waterleidingbedrijf toch neer op het verkopen van je tafelzilver. Uiteindelijk gaat het ten koste van je klant. Particuliere klanten in deze landen gaan straks meer betalen als gevolg van deze privatisering,” aldus prof. ir. Hans van Dijk (Emeritus Hoogleraar drinkwatervoorziening)[/box_light]

Elke Druppel teltPrimaire doel is winst
Private bedrijven houden zich niet bezig met de sociale omstandigheden van haar klanten. Het gaat om winst. Dit houdt in dat je voor toegang tot de watervoorziening moet betalen. Marktwerking geeft niet om sociale omstandigheden. Wie vanwege een laag inkomen, schulden of medische redenen niet direct zijn hoge waterrekening kan betalen, loopt het risico afgesloten te worden van het waternet.

Het gaat om winst en niet om kwaliteit. Bedrijven besteden geld aan de concurrentie, marketing en reclame. Geld wat dus niet aan de kwaliteit van het water wordt besteed. De milieuzorg, waterkwaliteit en dienstverlening gaan achteruit.

Water is een mensenrecht
Water is geen verhandelbaar goed, maar van algemeen belang. Water is essentieel voor ons leven. Water moet beschikbaar en betaalbaar blijven en niet aan de vrije markt over gelaten worden. Het is de plicht en verantwoording van de overheid om haar burgers in water en sanitair te voorzien.

Right2Water
Right2Water is een Europees burgerinitiatief en verzet zich tegen de privatisering van publieke watervoorzieningen. Verschillende Europese organisaties, waaronder het Europees anti-armoede netwerk, Europees milieubureau, Europese alliantie voor volksgezondheid, Europese Federatie van ambtenarenvakbonden en nog veel meer zetten zich in voor Right2Water. Ze willen dat de Europese Commissie water als mensen recht gaat erkennen en alle burgers recht hebben op schoon drinkwater. Teken hier de petitie op Right2Water.

Water moet betaalbaar, beschikbaar, bereikbaar blijven voor ons allemaal!

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur van 23 februari 2013

 

2 Reactie's
  • Kaat
    Geplaatst op 15:06h, 07 april Beantwoorden

    Goedendag,
    Sinds wanneer is Waternet geprivatiseerd? Als Amsterdammer kreeg ik plots in voorjaar 2022 een belastingaanslag over 2021 van 173 euro. Terwijl ik nooit eerder belasting heb betaald aan Waternet. Hoe zit dat?
    800.000 inwoners maal 173 euro is 138.400.000. Oftewel, 138 miljoen per jaar!! Is er werkelijk zoveel geld nodig voor de dijken, het schone drinkwater etc?
    Groet,
    Laat

  • H. bulten
    Geplaatst op 22:44h, 08 april Beantwoorden

    de link naar de petitie lijdt niet naar de petitie?

Geef een reactie