Privatiseren van kraanwater is onverantwoord

Door de economische crisis wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat landen hun watervoorziening eenvoudig kunnen privatiseren. De landen die erg lijden van de economische crisis, Portugal, Griekenland, Spanje en Italië worden nu al gedwongen om zulke maatregelen te nemen. We hebben dus nog steeds niets geleerd van de liberalisatiegolf van de jaren ’90 (denk bijvoorbeeld aan de spoorwegen).

Water wordt onbetaalbaar
De nieuwe regeling van de Europese Commissie geldt niet alleen voor de Zuid-Europese landen, maar uiteindelijk voor alle Europese lidstaten. De prijs van kraanwater zal dan zeker omhoog gaan. In sommige delen van Portugal is de prijs van kraanwater zelfs onbetaalbaar geworden. De inwoners van Pacos de Ferreira ontvangen waterrekeningen van meer dan €200, terwijl inwoners in een andere regio slechts €18 hoeven te betalen.

Sociaal onverantwoord
Iedereen heeft water nodig, omdat het een basisbehoefte is. Tijdens een financiële crisis hebben mensen het al zwaar en zijn ze helemaal niet in staat om dan nog een hoge waterrekening betalen. Daarom werkt privatisering van waterbedrijven helemaal niet in het voordeel van de consument. Sterker nog, de Europese Commissie heeft gebruik gemaakt van adviseurs, die allemaal belang hebben bij de versoepeling van de privatisering. Privatisering houdt dus in dat de prijs van water omhoog gaat en dat de kwaliteit van drinkwater slechter wordt, omdat de overheid geen strenge controles meer uitvoert en private bedrijven die kosten op controles willen beperken.

We hebben recht op water
In Nederland hebben we de waterleidingwet, die privatisering verbiedt. Hierdoor garandeert de overheid door middel van regelmatige controles betrouwbaar drinkwater. De Europese Commissie kan dit dus gaan veranderen. Water is een mensenrecht en dat moet vooral zo blijven.

Het recht op water is een mensenrecht: een bron van water moet zich op maximaal 1000 meter van  een huis bevinden, mag niet meer dan 3 procent van het huishoudinkomen kosten en het kan niet meer dan 30 minuten duren voor water verzameld is,” aldus de Verenigde Naties, 2010.

Schijn privatisering
De voorgestelde privatisering is in principe geen privatisering. Je kan de watermarkt wel openen, maar er kan nooit sprake zijn van meerdere aanbieders. De water infrastructuur blijft namelijk hetzelfde. Je ontvangt water dus van één bedrijf dat zelf de prijs gaat bepalen. Er is dus geen keuze en je zal dus wel de voorgeschotelde prijs moeten betalen. Je kan niet kiezen tussen waterbedrijven, zoals je tussen aardgas en energiebedrijven kan kiezen. Hier is geen sprake van marktwerking.

Volkswoede
In Portugal hebben mensen al geprotesteerd. En in Italië is er zelfs een Italiaanse waterbeweging tegen de privatisering met succes in opstand gekomen. De Italianen hebben het voorstel middels een referendum afgekeurd. Meer dan 90% van de stemmen zeiden ‘nee’ tegen privatisering van de waterbedrijven. Maar in landen als Griekenland, Spanje en Bulgarije ervaart men al wel de nadelige gevolgen van de privatisering.

Privatisering van water in Bolivia
In Bolivia werd een tijdlang een neoliberale politiek gevoerd. Talloze overheidsbedrijven werden geprivatiseerd met zeer negatieve consequenties.

“Al deze privatiseringen eindigden in lagere werkstandaarden, verslechterde service en verhoging van prijzen. De autoriteiten in La Paz hielden er zelf veel geld aan over (…) De bevolking wist van niks, maar werd in januari 2000 geconfronteerd met een veel hogere waterrekening. De rekening van bijvoorbeeld een moeder van vijf kinderen, steeg van vijf dollar naar twintig dollar per maand.”

Daarnaast mochten ook boeren niet meer gebruik maken van hun eigen putten en oppervlakte water, omdat het waterbedrijf inmiddels een monopolie had op het water.

Steun het burgerinitiatief RIGHT2WATER!
De geschiedenis en meerdere onderzoeken tonen aan dat privatisering niet in het belang is van de burgers. Er is een speciaal Europees burgerinitiatief Right2Water opgericht. Dit initiatief wil dat de Europese Commissie de toegang tot water en sanitaire voorzieningen voor alle Europeanen garandeert. KRNWTR steunt dit initiatief en wil dat de Europese Commissie afstapt van haar markt gebaseerde aanpak en de rechten van de burger weer voorop stelt. Onderteken hier de petitie!

 

1 Reactie
  • corrie
    Geplaatst op 16:15h, 17 februari Beantwoorden

    kijk ook eens naar Jesse Ventura episode the great lakes in Canada en Amerika dan begrijp je pas wat het inhoudt

Geef een reactie