Onderzoekers doen smaaktest onder studenten: “Kraanwater doet niet onder voor bronwater”

Amsterdam, 21 maart 2012 – Nederlandse studenten vinden hun lokale kraanwater iets lekkerder dan bronwater. Dat blijkt uit een smaaktest in vier steden in de Randstad. Kraanwater kreeg gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer, bronwater een 7,2.

Studenten Nekeycha Tan-A-Kiam en Isabel Willems van de Hogeschool van Amsterdam hielden een smaaktest onder 674 studenten in Utrecht, Haarlem, Leiden en Amsterdam.

Nekeycha: “We zagen het filmpje ‘The Story of Bottled Water’ en schrokken van de gevolgen van in plastic flesjes verpakte waters op ons milieu. Na overleg met onze docenten en WeTapWater, wilden we zelf achterhalen of onze medestudenten het verschil proeven, en of bronwater het extra geld dat je ervoor betaalt waard is.”

Resultaten
Nekeycha en Isabel lieten de studenten ‘blind’ een bekertje kraanwater en bronwater (van Bar-le-Duc) proeven, en stelden drie vragen: welk water komt uit de kraan, welk water is het lekkerst en welk cijfer geef je beide waters?

Van de studenten wist 54% te raden welk bekertje kraanwater bevatte, en welk bronwater. Opmerkelijk is dat ook in Utrecht, waar kraanwater en Bar-le-Duc nagenoeg uit dezelfde bron komen, een kleine meerderheid kraanwater van bronwater wist te onderscheiden.

Op de vraag welk water het lekkerst is, wees ruim 55% het bekertje met kraanwater aan en bijna 45% het bekertje bronwater. Het grootste verschil werd genoteerd in Leiden, waar bijna 60% het kraanwater lekkerder vond. In Amsterdam en Haarlem was het verschil het kleinst: 52%, in het voordeel van kraanwater.

Gemiddeld werd kraanwater met 7,5 beoordeeld, bronwater met 7,2.

Conclusie
Studenten in de Randstad hebben een lichte voorkeur voor de smaak van kraanwater, maar de resultaten liggen dicht bij elkaar. Hieruit kan opgemaakt worden dat de gemiddelde student het verschil niet proeft tussen kraanwater en bronwater.

Isabel over deze resultaten: “Met deze test hebben we duidelijk kunnen aantonen dat kraanwater niet onderdoet voor bronwater. Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je bronwater koopt. Minstens even belangrijk is dat je door vaker kraanwater te drinken niet meer meebouwt aan die afvalberg. We zijn blij dat we met dit onderzoek onze medestudenten wat stof tot nadenken hebben kunnen geven.”

Geen reactie's

Geef een reactie