NRC: De waarheid over water

Water is gezond. Daar zijn we het over eens. Maar welk water? Is bronwater bijvoorbeeld beter dan water uit de kraan? En zijn bubbels ergens goed voor? NRC schreef erover en benoemde KRNWTR+ in het artikel. 

De Nederlander drinkt per jaar ruim 400 miljoen liter water uit flessen en pakken. De consumptie van bronwater, mineraalwater, plat water, bruisend water en water met een smaakje stijgt al jaren. Mooi, want tegelijkertijd is de verkoop van frisdranken afgenomen. Maar levert dat verpakte water nog extra gezondheidswinst op? We vatten het hier voor je samen.

Kraan-, mineraal- of bronwater?

In veel gevallen heeft flessenwater dezelfde herkomst als het water uit de kraan. 60 procent van ons kraanwater wordt gewonnen uit diepgelegen, soms duizenden jaren oude bronnen. Gaat het direct vanuit de bron in de fles, dan heet het mineraalwater. Wordt het ergens anders gebotteld, dan heet het bronwater.

De normen voor de kwaliteit van ons kraanwater zijn wettelijk vastgelegd in het Drinkwaterbesluit. Drinkwaterbedrijven voeren dagelijks metingen uit om te bepalen of het drinkwater aan die normen voldoet en de Inspectie Leefomgeving en Transport houdt dit nauwlettend in de gaten. Volgens het RIVM voldoet ons drinkwater in 99,9 procent van de gevallen aan de normen.

Milieu en prijs

Volgens Milieu Centraal is de klimaatimpact van 1 glas flessenwater (met of zonder smaakje) vergelijkbaar met die van 100 tot 200 glazen kraanwater. Verpakt water is bovendien 500 tot 1000 keer duurder dan kraanwater. Water uit een fles heeft bovendien geen enkel gezondheidsvoordeel, ook niet als het etiket vol staat met indrukwekkende analyses van de mineralen die erin zitten.

Klik hier voor het lezen van het hele artikel van NRC.

Bron: NRC

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie