70 euro voor een fles bronwater van de Noordpool. Heeft de Kerstman geen kraanwater?

Bronwater fabrikanten weten het vaak zo gek niet te bedenken. Zo bottelt Danone voor de kust van Hawaï het water uit de diepste zeestroming. Dat “super” water zou dan weer een bijzondere helende moeten werking hebben. Het Noorse bedrijf Svalbarði heeft nu een fles bronwater op de markt gebracht voor 70 euro per fles. Het water in de fles is afkomstig van de Noordpool. Daar willen we deze kerst wel even het fijne van weten.

Bronwater van de Noordpool
Het water voor de flessen van Svalbarði wordt geoogst van de ijsbergen bij de Noordpool. Er gaat een boot met een bemanning de oceaan af richting de Noorse archipel Svlabard om water te vangen. Vervolgens smelten ze het ijs en bottelen ze het met de hand. Het water van de Noordpool moet een uitzonderlijk licht mondgevoel hebben en schijnt perfect te zijn om te combineren met lekker eten. Online kan je een sixpack bestellen voor ongeveer 360 euro.

Aan de ene kant is bottelen van water schadelijk voor het milieu. Aan de andere kant is het ook wel weer slim, omdat het in principe goede kwaliteit zoet water is, wat anders zou verdwijnen in de oceaan. Hier zie je de ijsvangers in actie:

Is er wel water te drinken op de Noordpool
Drinken de lokale bevolking en de Kerstman ook flessen van 70 euro of doen zij dat anders? Gelukkig zijn er wel mensen op de Noordpool geweest, waardoor we wel iets meer weten over hoe je aan water komt in deze extreme omstandigheden.

Water is essentieel om te overleven. Je sterft eerder van de dorst, dan door verhongering. De eerste ontdekkingsreizigers en de inheemse bevolking van de Noordpool ervaren zelfs constante dorst. Dat klinkt misschien ongebruikelijk, maar het is een hele normale reactie. Je lichaam werkt hard om zichzelf warm te houden en kan dan bepaalde stofjes aanmaken, waardoor je aanhoudende dorst prikkels hebt. In de Afrikaanse woestijnen zal je hetzelfde ervaren.

De ontdekkers op de Noordpool konden het zoute zeewater onder het ijs niet drinken. De enige manier is om ijs of sneeuw te laten smelten. Dit is niet gemakkelijk, omdat je maar beperkte brandstof hebt om het ijs te verwarmen. Brandstof was in die tijd daarom net zo kostbaar als voedsel en water.

Kan je eigenlijk sneeuw en ijs eten om je dorst verhelpen?

Water, water, overal, en geen druppel om te drinken, schreef Coleridge ooit over verdwaalde zeevaarders omringd door zoutwater.

Dat geldt ook voor de Noordpool. Het zoute water is niet te drinken en sneeuw kan je niet zomaar eten. Het eten van sneeuw kan leiden tot onderkoeling. Je lichaamstemperatuur zal dalen en je wordt eerder nog dorstiger. Zelfs een klein verlies van je lichaamswarmte kan fatale gevolgen hebben op de Noordpool of in andere koude gebieden. Ook veroorzaakt het verschil in temperatuur tussen de sneeuw en je maag krampen en kan het branderig gevoel geven in je buik.

Wat moet je dan doen?
Hoogstwaarschijnlijk ben je niet in staat om een ijsberg te vangen en te smelten. Wil je sneeuw drinkbaar maken, dan moet je op het volgende letten. De bovenste laag sneeuw kan je beter niet gebruiken, omdat daar vuil en rotzooi op en in kan zitten. De laag daaronder kan je heel goed gebruiken als het schone sneeuw is. Dat zie je snel en makkelijk genoeg. Verder wordt ook aangeraden om altijd een paar centimeter van de bodem af te blijven. Hier kan weer vuil en ook ongedierte in zitten.

Santa Claus Village heeft gewoon kraanwater
Aan voldoende drinkwater komen op de Noordpool is lastig. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als het Santa Claus Village in Lapland (Finland), waar je op bezoek kan gaan bij de Kerstman. Het is er net zo koud en er ligt bijna net zoveel sneeuw als op de Noordpool. En op TripAdvisor staat dat je het kraanwater in Lapland gewoon kan drinken en van goede kwaliteit is. Dus van een six pack Svalbarði kan je gewoon naar de Kerstman toe en heb je nog een gezellige tijd ook!

Bronnen:

http://www.reisaddict.nl/bezoek-kerstman-lapland/

www.athropolis.com/arctic-facts/fact-water-drink.htm

http://www.crwater.com/water-for-north-pole-or-at-least-santa-claus/

https://www.tripadvisor.com.au/ShowTopic-g189915-i2262-k1698442-Drinking_Water-Lapland.html

http://www.couriermail.com.au/rendezview/130-for-a-bottle-of-water-and-people-pay-this/news-story/85c2c92773d74e1c433a75ea2b92f409

 

Geen reactie's

Geef een reactie