Nestlé CEO Peter Brabeck over water…

Afgelopen weekend vond in Amsterdam de eerste Nederlandse editie van het Food Film Festival plaats. Daarbij ging veruit de meeste aandacht uit naar de problematiek rondom de voedselproductie, de verdeling ervan en de oneerlijke strijd die de derde wereld moet leveren t.o.v. het rijke westen. Maar ook water kwam regelmatig aan bod.

Een van de films die aan bod kwam, was ‘We Feed the World’ waarbij de makers onder andere de Oostenrijker Peter Brabeck, CEO van Nestlé, voor de camera kregen. Nestlé is de grootste voedselcorporatie ter wereld, en de 26ste grootste corporatie ‘overall’. Daarnaast is Nestlé ook de grootste bron- en mineraalwater producent ter wereld. Naast een aantal opmerkelijke uitspraken over de rol van Nestlé in de samenleving, houdt de heer Brabeck er ook een interessante mening op na, als het gaat om de toegang tot water.

‘Er zijn twee manieren om met water om te gaan. De ene, wijdverspreid door de Ngo’s is dat water een fundamenteel recht moet zijn voor iedereen. Dat is natuurlijk een heel erg extreem standpunt… Nestlé is ervan overtuigd dat men de waarde van water moet beseffen, en om die waarde duidelijk te maken, plakken wij er een prijs op. Voor iedereen die geen toegang heeft tot schoon drinkwater zijn er tal van oplossingen.’ Aldus de heer Brabeck. Hij noemt verder geen enkele oplossing, maar voegt later wel aan zijn betoog toe dat de gigant waarvoor hij werkt, eerst moet groeien. Want enkel als Nestlé groeit, kan het wat doen aan de wereldproblematiek…

Opmerkelijk? Ach, deze man heeft zijn schaapjes al lang op het droge, en hoeft er volgens mij niet veel te tellen voor hij zijn welverdiende slaap kan vatten. Ik moest er in ieder geval hard om lachen. Als een boer met kiespijn weliswaar…

Kijk hieronder naar een fragment uit ‘We Feed the World’. Als je alleen het stukje over water wilt horen, moet je doorspoelen naar minuut 1:58.

Overigens, vertelt de man ook dat hij trots is op de 4,5 miljoen mensen die op een of andere manier van Nestlé afhankelijk zijn. Met het geld dat werknemers of ’third parties’ aan Nestlé verdienen, kunnen ze onder andere water kopen. Das toch mooi? En daarom moeten de corporaties groeien. Want hoe groter de corporaties, hoe meer mensen het water van Nestlé kunnen kopen. Als je goed oplet, hoor je hem aan het eind van het filmpje iets opmerkelijks zeggen over een fabriek in Japan… Benieuwd of het jullie ook opvalt.

Iets geheel anders wat mij pijnlijk duidelijk werd, is dat boeren en nomaden in Kenia uithongeren omdat wij, westerlingen, er sugar snaps (boontjes) laten verbouwen. HUH? Ja, echt! Kenia heeft een uitstekend klimaat om boontjes te telen. En behalve veel zon, hebben die boontjes ook veel water nodig. Maar niet al het water komt terug het ecosysteem in; een groot deel van het water blijft in de boontjes zitten. Omdat sugar snaps voor meer dan 70 procent uit water bestaan, vloeit er steeds water weg uit Afrika… dan kijk je toch plots heel anders aan tegen groenten die in verre oorden verbouwd worden. Met name als je ook weet dat men in die zelfde verre oorden, soms meer dan 6 kilometer moet lopen om smerig water te halen…

1 Reactie

Geef een reactie