Kan Water Extreme Armoede Stoppen?

200 miljoen uur zijn alle vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden per dag bezig om water te verzamelen. Het water dat ze drinken is bruin en er drijven insecten in. Vrouwen moeten elke dag kilometers lopen. Ze besteden er dus veel tijd aan, terwijl ze ook bij hun familie hadden kunnen zijn of op een andere manier productief hadden kunnen zijn.

Positieve effect van Water
Zodra er een waterput in een dorp komt, dan gebruiken de vrouwen die extra tijd om kleine ondernemingen op te zetten. Ze gaan rijst verbouwen en verkopen op de markt bijvoorbeeld. Er is alleen nog steeds geen echt goede oplossing die de watercrisis op lost, of toch?

Water verandert alles
Water raakt ontzettend veel aspecten van ontwikkeling aan. 52% van alle ziektes in de derde wereld landen wordt veroorzaakt door slecht water. Elke euro die je in een gemeenschap steekt in water, maakt de gemeenschap 4 tot 8 keer rijker. Als je deze statistieken gaat begrijpen, dan zie je dat meer dan de helft van deze mensen helemaal niet ziek hoeven te zijn, als ze gewoon toegang zouden hebben tot schoon drinkwater.

200 miljoen uur
Alleen al in Afrika spenderen vrouwen dagelijks gemiddeld 200 miljoen uur om schoon water op te halen. Dat aantal komt uit het Human Development Report 2015 van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Het is een van de belangrijkste cijfers om te begrijpen hoe groot het water probleem is. Het verschil tussen man en vrouw is hier ook aan verbonden. Hoewel mannen bijna twee keer zoveel betaald werk verrichten als vrouwen, besteden vrouwen drie keer zoveel tijd aan onbetaald werk. Vrouwen en meisjes zijn over het algemeen verantwoordelijk voor de waterwinning in 80 procent van de huishoudens. Hoe help je ze water onafhankelijk te worden?

Innovatieve oplossing: Schoon Water uit de Lucht
Het bedrijf Zero Mass Water heeft hier een innovatieve oplossing voor gevonden. Met hydropanelen kunnen ze drinkwater uit de lucht halen. Hun missie is om iedereen overal ter wereld schoon water te leveren. Zoals hierboven blijkt, is dat ook hard nodig. Hoe werkt dit eigenlijk?

Waterdamp absorberen, net als suiker
Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar je moet het zien als een suikerpot. Als je suiker onafgedekt houdt, dan wordt het klonterig. Dat komt omdat suiker het water uit de lucht opneemt. Dat principe is de basis van de panelen die gemakkelijk waterdamp moeten opnemen uit de lucht. Bepaalde materialen met dezelfde eigenschappen als suiker worden gebruikt om water te absorberen. Het gebruik van zonlicht moet het proces versnellen, waardoor je zo’n 10 liter water per dag naar een keukenkraan geleid kan worden. Op die manier hebben ze zonder moeite elke dag schoon water.

Fundamenteel probleem
De tijd die vrouwen moeten besteden aan water winnen, zouden ze aan andere activiteiten kunnen besteden. Oftewel, het gebrek aan water belemmert hun ontwikkeling. Ze kunnen geen onderwijs volgen, betaald werk verrichten of op een andere manier participeren in de samenleving. In sommige delen van Afrika besteden vrouwen zelfs 8 uur per dag om water te verzamelen.

Daarnaast is in landen waar water schaars is, de prijs van water enorm hoog. Een prijs die een gemiddeld huishouden niet kan betalen.

Wateronafhankelijk
Het zou dus een effectieve manier zijn om mensen in afgelegen gebieden toegang te verschaffen tot water. Of het nu het boren van putten, het bouwen van regenwateropvangsystemen of het tappen van bergstromen is, het helpt ze tijd besparen, die ze kunnen gaan besteden aan andere zaken. Op deze manier worden mensen wateronafhankelijk. Ze houden geld over en hoeven geen dure milieuonvriendelijke plastic flessen te kopen. Ze krijgen de controle over hun water en hun leven.

 

Bron:

http://www.ozy.com/acumen/could-water-and-women-be-key-to-ending-extreme-poverty/81888

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie