09:31 Top 5 irritante verpakkingen om te scheiden
Twee op de drie verpakkingen in de supermarkt worden niet tot beperkt gerecycled, blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu. En dat terwijl deze verpakkingen met slechts enkele simpele aanpassingen wel goed gerecycled kunnen worden. Een slechte zaak, aangezien deze verpakkingen rechtstreek op de brandstapel belanden. Dat verbranden is funest voor onze gezondheid en het milieu, aangezien er veel giftige stoffen vrijkomen en deze grondstoffen verloren gaan.
Recyclen dus! Maar om te recyclen is het belangrijk dat je afval scheidt. Veel verpakkingen maken dit knap lastig voor ons. Waarom wordt dit nog zo op de markt gebracht? Het lijkt er sterk op dat commercie en de looks toch belangrijker worden gevonden dan een gezond milieu. Wij zien ruimte voor verbetering!
Hier onze top 5 van irritante verpakkingen.
1. De duurzaam ogende broodzak
Heb jij ooit een broodzakje als deze gescheiden? Nee? No worries, je bent niet de enige. Op het eerste gezicht lijkt deze broodzak een verantwoorde keus ten opzichte van een plastic broodzak. Want minder plastic is duurzamer, toch? Niets is minder waar. De combinatie plastic en papier zorgt ervoor dat de sorteermachine dit product niet als plastic herkent. Het kost afvalwerkers te veel tijd en geld om het plastic zelf van het papier te scheiden. Dit zakje is dus van harte welkom op de brandstapel.
2. De ingewikkelde kartonnen drankverpakking
Wie heeft dit niet in de koelkast staan? De kartonnen drankverpakking. Van zuivel tot sapjes, heel veel wordt hierin verpakt. Natuurlijk is deze verpakking te recyclen, want met veel effort is alles recyclebaar. Alleen de kartonnen drankverpakking bestaat uit meerdere materialen: de buitenkant is van karton, in de binnenkant zit vaak een laagje aluminium en de dop is van plastic. Het kost dus veel tijd om dit van elkaar te scheiden en vervolgens te recyclen. Ook deze wordt dus voornamelijk op de brandstapel gegooid.
3. De sushi doorkijkdoos
It’s sushi time! Na het genieten van je sushi gooi je de verpakking weg. Maar waar? Bij het oudpapier? Ook hier zou je het papier van het plastic moeten scheiden. Als je dit ooit hebt gedaan, dan een dikke pluim voor jou. Maar je bent één van de weinigen. Kortom, dit doosje ziet er misschien mooi uit, maar recyclingbedrijven zijn hier minder blij mee. Grote kans dat ook deze verpakking belandt op de brandstapel.
4. De gecompliceerde chipszak
Denk jij dat je chipszak makkelijk te recyclen is? Verpakkingen zijn makkelijker te recyclen wanneer het uit één soort materiaal bestaat. Bij chipszakken is dit niet het geval. Er is namelijk een laagje aluminium op het plasticfolie gedampt. Dat maakt het recyclen lastig, tijdrovend en duurder. Voor veel recyclingbedrijven zou dit betekenen dat zij nieuwe machines en technologieën moeten gebruiken om dit te realiseren. Niet ideaal dus… Hup, ook deze gaat dus vaak op de brandstapel.
5. Een chique zwart plastic bakje
Je kent ze wel; producten in de zwarte plastic bakjes. Wist jij dat zwart plastic lastig is om te recyclen? Een afvalbedrijf maakt gebruik van een machine met infrarood licht, die verschillende type plastics van elkaar kan onderscheiden. Doordat het kunststof reflecteert kan alles gesorteerd worden. Behalve bij de kleur die het licht absorbeert: zwart. Zwart plastic zou dus handmatig gesorteerd moeten worden en dat kost te veel tijd en geld. Helaas maar waar: ook deze gaat op de brandstapel.
Dit is nog maar een handjevol aan supermarktproducten die lastig tot niet te recyclen zijn. Dit kan anders! Benieuwd hoe we samen de plastic afvalberg kunnen verminderen? Bekijk het in onze serie ‘KRNWTR+ haalt het boven water’:
Ken jij nog irritante verpakkingen? Laat het weten in de comments!
Geen reactie's