Ik ben toch niet van suiker… of toch wel? 

Neem eens een kijkje in je keukenkastjes. Bijna alle voedingsmiddelen die jij in huis hebt bevatten suiker. Maar welke soorten suiker bestaan er en welke suiker is beter voor ons lichaam? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen toegevoegde suikers en natuurlijke suiker? Is een glas limonade, gemaakt van 100% natuurlijke siropen, nou écht beter dan een glas Cola? We zetten een paar antwoorden voor je op een rijtje.

Wat is suiker?

Suiker, of sacharose, bestaat uit glucose en fructose waardoor het een zoete smaak heeft. Net als zetmeel en vezels behoort suiker tot de koolhydraten. Suiker komt van nature voor in fruit, maïs, suikerbiet en suikerriet.

Verschil natuurlijke – en toegevoegde suiker

Maar wat is nou precies het verschil tussen natuurlijke – en toegevoegde suiker? In sommige producten zitten van nature suikers, zoals in fruit en magere en halfvolle zuivelproducten. Naast suiker bevat fruit belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen, vezels en vitamines. Dit is goed voor onze gezondheid en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Er bestaan ook toegevoegde suikers. Dit zijn suikers die de fabrikant, of jijzelf, toevoegt. Bijvoorbeeld suiker in je koffie of thee. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke – en toegevoegde suikers. Alle suikers worden op dezelfde manier verwerkt.

Suiker in siropen en frisdrank

We hebben al eens eerder op een rij gezet hoeveel suiker er eigenlijk in verschillende dranken zit. Wist jij bijvoorbeeld dat er in een glas cola 6,5* suikerklontjes zitten? Best veel toch?!

Onze siropen zijn gemaakt van verse en natuurlijke ingrediënten van de beste leveranciers zonder kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Verder zijn bijna al onze siropen gezoet met ongeraffineerde rietsuiker, agavesiroop of Stevia. Oftewel hét duurzame alternatief voor standaard frisdranken! Gemiddeld zit in een glas aangelengde siroop 2,5* suikerklontjes. Bovendien bepaal je zelf hoe ‘zoet’ je je frisdrank maakt, omdat je kiest hoeveel siroop je gebruikt. Hoewel onze siropen dus ook suikers bevatten, is de hoeveelheid lager én benutten ze daarbij de voedingswaarden van fruit nog.

Het antwoord op de bruisende vraag

Suiker is niet slecht voor ons lichaam, tenzij je er te veel van binnenkrijgt. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke- en toegevoegde suiker. Suiker wordt namelijk op dezelfde manier door ons lichaam verwerkt. Maar een stuk fruit is wél gezonder dan een glas cola. En fruit staat aan de basis van het maakproces van onze siropen. Genieten van een duurzaam alternatief voor frisdrank zonder al te veel suiker, wie wil dat nou niet?

*uitgaande van een glas met 250 ml frisdrank

Geen reactie's

Geef een reactie