Groot Kraanwateronderzoek

Kansen voor kraanwater
Een onderzoek naar het gebruik van kraan- en bronwater onder het algemeen Nederlands publiek. Een uitgebreide samenvatting van het onderzoek vind je hieronder. Wil je het volledige onderzoeksrapport ontvangen?

  • Bijna alle Nederlanders drinken wel een water. Het grootste gedeelte van hen (81%) drinkt één tot meerdere keren per dag water. Drie op de tien Nederlanders (29%) drinken gemiddeld meer dan 5 liter water per week, voor een vijfde (18%) is dit tussen de drie en de vijf liter, en voor 15% tussen de twee en drie liter per week.
  • Thuis drinken Nederlanders vooral kraanwater (84%) en slechts weinig bronwater (10%). Zo ook tijdens het werk (59% versus 16%) en tijdens het sporten (50% vs. 18%). Als men onderweg is, drinkt men zowel kraan- als bronwater (27% vs. 28%) en tijdens een activiteit in de vrije tijd, zoals een dagje wandelen of strand drinkt men vooral bronwater (42% vs. 35%). Bijna drie op de tien (28%) Nederlanders drinken nooit bronwater.
  • Nederlanders die kraanwater drinken doen dit vooral uit kostenoverwegingen (43%) maar ook omdat zij kraanwater lekkerder vinden (31%) en het milieuvriendelijker is (26%). Bijna een kwart (24%) van de Nederlanders die vaker kraanwater dan bronwater drinken, heeft hiervoor geen speciale reden.
  • Nederlanders drinken vooral bronwater als er geen kraanwater te krijgen is (40%), of omdat het bronwater gekoeld is (31%). Ook kiezen sommigen voor bronwater omdat zij dit lekkerder (18%) vinden of omdat het water prik/bruis bevat (15%).
  • Als kraanwater in openbare gelegenheden makkelijker verkrijgbaar is, zou drie vijfde (61%) van de Nederlanders die wel eens bronwater drinken minder bronwater kopen.
  • Vier vijfde (79%) van de Nederlanders weet dat bronwater voor meer CO2 uistoot zorgt dan kraanwater. Daarentegen speelt 21% terug dat kraanwater voor meer CO2 uitstoot zorgt. Drie vijfde (57%) geeft aan dat kraanwater meer bacteriën, nitraat en natrium bevat en bijna driekwart (73%) weet dat kraanwater vaker op veiligheid wordt getest dan bronwater.
Geen reactie's

Geef een reactie