Coca Cola-klimaattop-frisdrank

Frisdrankmerk Coca Cola, de klimaattop en plasticvervuiling

Coca-Cola is een van de sponsors van de COP27 in Egypte dit jaar.  Dat is vreemd, want het bedrijf produceert volgens Greenpeace 120 miljard plastic flessen per jaar. De fabrikant werd de afgelopen vier jaar door milieuorganisatie Break Free From Plastic uitgeroepen tot de grootste plasticvervuiler van de wereld. Kortom, er is een groeiende maatschappelijke druk op Coca-Cola om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn aandeel in de plasticvervuiling.

Kampioen beloftes
Sponsoren is goed, maar je moet wel je beloftes waarmaken. Coca-Cola heeft wat dat betreft een bijzonder slechte track record. Niet één van de duurzaamheidsbeloftes is ooit gehaald. Zo beloofde het in 1990 om gemiddeld 25% recyclaat te gebruiken in PET-flessen. Nu, drie decennia later, ligt dat percentage op 10%. De recyclaat-doelstelling is in de loop der jaren herhaaldelijk aangepast, de laatste keer als onderdeel van Coca-Cola’s World Without Waste initiatief en luidt nu dat flessen in 2030 voor 50% gemaakt worden van gerecycled materiaal.

Doelen en beloften zijn altijd vrijwillig en sancties ontbreken, wanneer een doel niet gehaald wordt. En als het doel niet gehaald wordt dan wijst het concern op oncontroleerbare externe factoren, zoals consumenten die niet genoeg recyclen.

Buiten dat, is Coca Cola op zijn tijd toch best lekker!

Bron: PSF

Geen reactie's

Geef een reactie