Dag 23: Drinkwater, CO2 & ik

Alleen maar kraanwater drinken. Ik vind het zwaar. Tja, en dan ga je redenen zoeken om het vol te houden  Bijvoorbeeld dat op de klimaattop in Kopenhagen is afgesproken dat we ons moeten inzetten om de CO2-uitstoot terug te dringen en dat ik hier voor kan zorgen..

300 keer zoveel CO2
Uit Engels onderzoek en uit dat van onze consumentenbond blijkt dat 1 liter kraanwater voor 0,3 gr CO2 uitstoot zorgt. En het bronwater dat ik altijd kocht 300 keer zoveel (afhankelijk van de herkomst).

Mijn bronwaterflessen en hun CO2 bijdrage:

 1. Bronwater in gerecycelde plastic fles: 35 keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater
 2. Bronwater in karton: 124 keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater
 3. Bronwater in niet-gerecycelde plastic fles:  500 keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater
 4. Bronwater in glas: 1.324 keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater

Bron: Onderzoek Consumentenbond

Hoeveel minder CO2 lever ik in 2010 op?
Even denken… Volgens de consumentenbond hebben we in 2006: 266 miljoen flessen water gekocht. Als Nederland 18 miljoen inwoners heeft, dan koop ik dus ongeveer 15 flessen ‘verpakt’ water per jaar.  Als ik in 2010 geen ‘verpakt’ water meer koop, dan stoot ik dus 4500 keer minder CO2 uit. Best te doen. Ik ga snel een drinkbidon kopen…

Bookmark and Share

 

3 Reactie's
 • Argus
  Geplaatst op 04:49h, 08 februari Beantwoorden

  95% van de CO2-uitstoot van 1.000 leidingwater hangt samen met het drinkbaar maken van het NL leidingwater.

  We drinken van de 1000 liter maar 2 liter.

  Moet ik die 95% dan niet omslaan over de 2 liter die daadwerkelijk gedronken wordt?

  Komen we dan niet op een hogere CO2-uitstoot per liter gedronken kraanwater?

  Hebben jullie daar ook naar gekeken?

  Is ons NL leidingwatersysteem wel zo duurzaam?

 • Ed Bovendeert
  Geplaatst op 05:00h, 08 februari Beantwoorden

  Ik ga er helemaal in mee, MAARRE!! gebruiken wij ons schone drinkwater niet vnl. voor autowassen, wc, douchen, in bad zitten, tuin besproeien etc…… Waarom wordt er daar niet naar gekeken ipv te piepen over over die kleine hoeveelheid die we drinken. Waarom wordt er dan door de overheid ons niet geboden dat we OVERAL schoonwater kunnen drinken zoals bij een tankstation langs de snelweg en zo kan ik nog wel even doorgaan!!!!

 • Tetsuro (WeTapWater)
  Geplaatst op 13:45h, 10 februari Beantwoorden

  @Argus >> dat zijn interessante cijfers die je noemt. En zeker de moeite om eens uit te zoeken. Kun je aangeven waar je ze vandaan hebt? Kunnen we het eens onderzoeken.

  @Ed >> we weten niet precies wat de verhouding is van drinkwater en leidingwater dat voor andere doeleinden wordt gebruikt. Wat ik wel weet, is dat wij de keuze hebben.

  Enerzijds kunnen we wachten tot we een ons wegen en van de overheid verwachten dat ze bijvoorbeeld zorgen voor gefilterd regenwater om onze auto’s mee te wassen.

  Anderzijds denk ik dat we met een minimale verandering een groot verschil kunnen maken. Minderr verpakt water te drinken is minder plastic en minder transport. En dat staat leidt toch rechtstreeks tot minder vervuiling.

Geef een reactie