KRNWTR-Waterflessen-waterkoelers-op-de-waterleiding

Nestlé klaagt een klein stadje in Michigan aan om grondwater te winnen

Amerika – Nestlé wil een nieuwe ‘booster’ installatie bouwen die meer water uit de grond kan halen. De nieuwe installatie kan ruim 1500 liter water per minuut uit de grond pompen. De aanvraag om deze nieuwe installatie te bouwen heeft Osceola Township, een dorpje in Amerika, geweigerd. Osceola Township, een dorpje met een bevolking van ongeveer dan 2000 inwoners, wordt daardoor vervolgd door Nestlé.

Zitting 15 november
De zitten zal op woensdag 15 november gehouden worden. Het bedrijf zal dan onder andere moeten bewijzen dat de nieuwe waterwinning de lokale wetlands, meren en beken niet schaadt. Nestle beweert dat het nieuwe installatie pomp niet schadelijk is voor het milieu. Milieugroeperingen zijn het daar niet mee eens. Mocht het bedrijf toch goedkeuring krijgen, dan zullen de milieugroeperingen dit meteen weer aanvechten, zeggen ze.

Waterproblemen in VS
De tegenstand tegen Nestlé staat niet op zichzelf. Amerika kent de afgelopen jaren al meerdere water incidenten. In Flint (Michigan) moeten inwoners al een aantal jaar flessenwater drinken. Sterker nog, ze betalen zelfs een enorme rekening voor kraanwater wat ze niet eens kunnen drinken. In Detroit zijn er vanwege armoede veel mensen afgesloten van drinkwater.

Na de drinkwatercrisis in Flint (Michigan) en waterafsluitingen in Detroit is er een enorme tegenstand ontstaan om Nestlé de waterbron in Osceola te laten gebruiken om water te winnen. De rechtszaak heeft wel een enorme invloed op de financiën van het dorp. Osceola heeft inmiddels 30.000 dollar aan schuld en ze zijn zelfs een online campagne gestart om geld in te zamelen.

Waarom Michigan?
In 2002 begon Nestlé met de eerste fles Ice Mountain in Michigan. Sindsdien heeft het bedrijf miljarden liters grondwater onttrokken uit Michigan en er bijna niets voor betaald. Waarom willen ze per sé in Michigan water winnen?

Michigan is een ideale staat in Amerika om een flessenwater fabriek te exploiteren. Het kost slechts 200 dollar per jaar voor een fabriek om water uit de grond te halen. Er worden geen staatsbelastingen, licentiekosten of royalty’s verbonden aan de winning van water in Michigan.

Het idee dat Nestlé iets zou moeten gaan betalen voor het water spreekt veel inwoners van Michigan aan. Experts zeggen dat veranderingen in regelgeving weer extra rechtszaken gaan opleveren, omdat niet alleen Nestlé, maar ook andere bedrijven in de industrie en landbouw veel belang hebben bij de huidige soepele regelgeving.

Waarom wil Nestle nu ineens meer grondwater winnen in Michigan?
In 2014 ontdekt het bedrijf bij een andere bron een serieuze verontreiniging, namelijk Perchloraat, dat verband houdt met problemen met de schildklier bij vrouwen en kinderen. Als reactie hierop zijn ze in 2015 meer water gaan winnen in de bron van Osceola meer. Nu willen ze de capaciteit weer verhogen om het verlies van de andere bron te compenseren.

Volgens Nestlé hebben ze geen flessen water verkocht met de Perchloraat verontreiniging. Ze deelden de waterbron met de gemeente en hebben de gemeente direct op de hoogte gesteld. Opvallend is dat er in Amerika slechts twee staten zijn die reguleren op Perchloraat in het drinkwater. Michigan is niet een van hen. Omdat er geen regulering is, mag en kan Nestlé gewoon gebruik maken van vervuilde bronnen.

Nestlé verklaart dat Perchloraat een van de 300 onwenselijke stoffen is waar ze op testen. Omdat er geen regels voor zijn, hoeven ze dit niet te doen.

 

Bronnen:

Tiny Michigan Township Turns To Online Fundraising After Nestle Sues For Expanded Access To Its Spring Water

Tiny Michigan Township Turns To Online Fundraising After Nestle Sues For Expanded Access To Its Spring Water

Why Nestle really wants more Michigan water: http://www.mlive.com/news/index.ssf/2016/12/why_nestle_really_needs_more_m.html

Why Nestle pays next to nothing for Michigan groundwater http://www.mlive.com/news/index.ssf/2016/12/why_nestle_pays_next_to_nothin.html

Hearing set in Nestle Waters booster station zoning appeal

http://www.mlive.com/news/index.ssf/2017/10/nestle_zoning_appeal_hearing.html

https://actions.sumofus.org/a/nestle-is-suing-a-tiny-township-in-michigan-for-protecting-its-water-from-nestle-s-greed-driven-extraction?akid=36156.10334782.O4resj&donation_band=nondonor&rd=1&source=fwd&t=2