Uitvinding TU Delft: nieuwe revolutionaire technologie om afvalwater te zuiveren

Prins Willem-Alexander heeft een nieuwe rioolwaterzuivering in Ede geopend. Deze centrale werkt met de revolutionaire Nereda korreltechnologie, een vinding van de TU Delft. Ede heeft een wereldprimeur met deze nieuwe watertechnologie. Het hele proces van waterzuivering vindt met het korrelslib in één tank plaats, terwijl afvalwater tot nu toe door de hele zuiveringsinstallatie rondgepompt moet worden.

Revolutionaire technologie
”In de hele wereld wordt nauwlettend gekeken hoe wij dit doen. Het is een echte duurzame innovatie”, aldus een woordvoerder van waterschap Veluwe, eigenaar van de zuiveringsinstallatie in Epe.

Nereda is een doorbraaktechnologie die ervoor zorgt dat het huishoudelijke afvalwater vergaand gezuiverd wordt, op een vier keer kleiner oppervlak en met tot wel 30 procent minder energie dan bij een conventionele zuivering. Door die compactheid zijn ook de bouwkosten voor nieuwe installaties veel lager. De techniek staat volop in de belangstelling van de internationale waterwereld.

De Nereda-technologie kost het waterschap Veluwe vijftien miljoen euro, maar dan wordt het afvalwater in de regio Epe wel op een unieke manier gezuiverd.

Het contract is getekend; de installatie begint in 2011 te werken. In de Nereda-installatie groeien bacteriën in korrels. Daardoor is de zogeheten bezinkruimte overbodig en neemt de installatie minder ruimte in beslag. Zo heeft de innovatieve zuiveringsinstallatie ook 20 tot 40 procent minder energie nodig om te werken. In de gebruikelijke installaties groeit het slib in vlokken en is het lastig te scheiden van het gezuiverde water.

Volgens Douwe-Jan Tilkema, sectorhoofd waterzuivering van het waterschap Veluwe, is vooral de kwaliteit van het gezuiverde water een belangrijke reden om te kiezen voor de nieuwe technologie. Daarnaast is de zuivering “effectiever en efficiënter”, volgens Tilkema.

Nereda
Met Nereda® zuiveren micro-organismen het afvalwater zo dat het ruimschoots voldoet aan de wettelijke eisen. De doorbraak zit in de micro-organismen die zich concentreren in compacte korrels die snel bezinken en daardoor eenvoudig te scheiden zijn van het gezuiverde water. De Nereda-technologie kent een geschiedenis die teruggaat tot de ontdekking ervan in 1993, aan de Technische Universiteit Delft. In 1998 begon een samenwerking tussen de TU Delft en ingenieursbureau DHV. Vervolgens won de innovatie een hele rij prijzen en werden er demo-installaties gebouwd in Portugal en Zuid-Afrika. Het uitrollen van de technologie is begonnen.

Waternimf
Nereda verwijst naar de Griekse ‘Neraida’, een waternimf en dochter van Nereus, de Griekse god van de zee. In de Griekse mythologie staat Nereda voor puur en onberispelijk, een verwijzing naar de waterkwaliteit die door de nieuwe technologie wordt geproduceerd.