Mineraalwater bevat weinig mineralen

Water uit een flesje bevat minder vaak minder mineralen dan gedacht wordt, soms zelfs minder dan water uit de kraan. Bovendien kunnen in flessenwater ongezonde kiemen voorkomen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Stiftung Warentest, een onafhankelijk, Duits testinstituut. Het testinstituut onderzocht 29 merken mineraalwater zonder koolzuur in Duitsland. Tweederde bleek ‘weinig tot zeer weinig’ minerale stoffen te bevatten. Zo zat er te weinig calcium in om iets te betekenen voor de botten en te weinig magnesium waar de spieren iets aan hebben. Twee watertjes van supermarkt Lidl bevatten zelfs minder mineralen dan het kraanwater van grote steden als Berlijn, Hamburg of Keulen.

Kiemen
Bij twaalf merken, onder andere bij Evian, troffen de onderzoekers kiemen aan in het water. Strikt genomen zouden deze watertjes gekookt moeten worden voordat ze geschikt zijn voor baby’s, ouderen en zieke mensen. In zes waters vonden ze acetylaldehyde. Deze stof komt vanuit het kunstof flesje in het water, waardoor het water minder lekker smaakt. Mineraalwater heeft een gezond imago, maar je kunt dus net zo goed leidingwater drinken.

En dan te bedenken dat Evian uitgerekend met een baby-reclame een grote marketingprijs in de wacht heeft gesleept. Bekijk hier het filmpje.