Limburgse gemeenten kiezen voor kraantjeswater

De Belgische gemeenten Lanaken, Bilzen en Kortessem kiezen dit jaar ook voor kraantjeswater, meldt limburgactueel.be. De andere 41 gemeenten ondertekenden in 2010 al een overeenkoms van drinKraantjeswater (een initiatief van Belgische waterbedrijven). “Water uit de kraan is honderden keren goedkoper”, zegt Kris Somers van Limburg.net

Drink Kraantjeswater
In 2010 is het project ‘drinKraantjeswater’ van start gegaan. Met steun van Provincie Limburg, watermaatschappijen De Watergroep en IWM, en afvalmaatschappij Limburg.net zijn 41 Limburgse gemeenten overtuigd om voor kraantjeswater te kiezen. Zij ondertekenen een overeenkomst en kregen één jaar de tijd om de overstap te maken.

Van fles- naar kraantjeswater
Dit jaar heeft ‘drinKraantjeswater’ navraag gedaan over de stand van zaken, want er moet immers bespaard worden bij de gemeenten. Maar liefst 37 gemeenten zijn volledig overgestapt van fles- naar kraantjeswater. Vier gemeenten hebben nog wat hindernissen, maar zijn wel bereid om op termijn voor kraantjeswater te gaan. Er zijn in 2010 maar 3 gemeenten die de overeenkomst niet ondertekend hebben, maar ook zij  stappen nu over op kraanwater. In Bilzen wordt het momenteel druk besproken, maar ook in Kortessem en Lanaken zijn ze klaar voor de overstap.

Goedkoper
Vooral het milieuaspect is belangrijk voor de Limburgse gemeenten, maar ook het financiële plaatje speelt een steeds grotere rol. “Water uit de kraan is honderden keren goedkoper”, zegt Kris Somers van Limburg.net. “Bij de aankoop van flessenwater moet je ook rekening houden met het afval van de flessen en het transport ervan. Het vermindert dus ook de CO²-uitstoot, een win-winsituatie op veel vlakken”, besluit Somers.