Leestip: “De laatste paling, sterke verhalen over ons eten”

Zijn E-nummers eng? Wat is dat precies: handgebakken chips? Waarom staat er ‘boter’ op een pakje margarine? Is super food echt super goed? Voedseljournalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten (Vrij Nederland, de Volkskrant) prikken in hun onlangs verschenen bundel ‘De laatste paling, sterke verhalen over ons eten’ holle marketingpraatjes door en rekenen af met voedselmythes. De bundel wordt lovend ontvangen. ‘Een soort Keuringsdienst van Waarde, maar dan in onderhoudende boekvorm’, schreef NRC Thuiskok Menno Steketee. Wijnschrijver Onno Kleyn: ‘Dit boek schept orde, stelt de juiste vragen – en komt terecht niet altijd met het antwoord. Lezen!’

Ook water uit flessen ontkomt niet aan de kritische pen van het duo. ‘Minstens driehonderd keer zo vervuilend en vijfhonderd keer zo duur als kraanwater’, zo begint het verhaal met de titel Fata morgana uit Drentse bron (Vrij Nederland). ‘Toch valt flessenwater bijna niet te ontlopen. Het waterprotest groeit’. De KRNWTR-bidon komt voorbij als een duurzaam alternatief.

Annemarie-Geleijnse-en-Rineke-van-Houten-De Laatste Paling

Naast de KRNWTR-initiatiefnemers bezoeken Geleijnse en Van Houten uiteenlopende voedselidealisten in het boekdeel Pionieren in de polder. De Keuken van het Ongewenste Dier bijvoorbeeld, die kroketjes van afgeschoten schipholganzen en soep van rivierkreeft uit de Amsterdamse grachten bereidt. De dames van Kromkommer die misvormde groente aan de man proberen te brengen. Een kokende kunstenaar die pleit voor de ‘ontKnorring’ van Nederland.

De mix van ‘zoet’ en ‘zuur’ en de soms hilarische toon maken van de bundel een informatief, verrassend en toegankelijk boek voor iedereen die wil weten hoe het zit met ons eten.

De laatste paling, sterke verhalen over ons eten, Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten, 183 p., uitgeverij Oostenwind, € 17,50. Onder meer te koop via www.oostenwind.org (geen bezorgkosten) en in de betere boekhandel. Zie ook www.delaatstepaling.nl