krnwtr op tafel bij Fabulous Food Diners

Onder het motto ‘verbeter de aarde via het dinerbord’, wil Stichting Maatschappelijk Verantwoord Eten, initiator van Fabulous Food Diners, koks in opleiding verleiden vaker duurzame en lokale seizoensproducten te gebruiken. Omdat kraanwater het streekproduct bij uitstek is, hebben wij voorgesteld om voor ieder diner 24 karaffen ter beschikking te stellen. Ook zullen de karaffen tijdens deze diners te koop aangeboden worden aan de gasten.

Via Fabulous Food Diners, wil Stichting Maatschappelijk Verantwoord Eten in 2012 in 12 maanden tijd, bij 12 provincies de deelnemende horecaopleidingen verleiden vaker duurzame en lokale seizoensproducten te gebruiken, waarbij minimaal 80 procent van de maaltijd bestaat uit groente en/of fruit. De deelnemende koks in opleiding worden gemotiveerd tot een andere kijk op inkoop, herwaardering van het product en minder voedselverspilling in hun toekomstige keuken door te beginnen bij de basis; de producent, het product en deze dichtbij en zichtbaar te laten zijn.

Om dit te bereiken zullen ze samen met de opleiding een duurzaam menu samenstellen, gebruikmakend van streek- en seizoensproducten;  kaas van de boer zo uit de buurt, fruit rechtstreeks van de boom, vis vers gevangen uit het seizoen en vlees verantwoord geweid. Toekomstige chefs maken kennis met topproducten uit seizoen en streek en de producenten die dit mogelijk maken. (Jonge) boeren inspireren (jonge) chefs, waardoor de afzet van producten gegarandeerd wordt.

Doel van deze duurzame diners is inspiratie en educatie in de overtuiging dat dit zal leiden tot lokale samenwerkingen en vermindering van de voedselkilometers. Wat voor voedsel geldt, geldt ook voor water. Daarom vinden de intiatiefnemers van Fabulous Food Diners het volkomen normaal om krnwtr te schenken.

De eerste Fabulous Food Diner vond op 24 – 25 – 26 januari plaats bij het ROC in Haarlem. Lees hier het verslag opde website van Fabulous Food Fan.