Kraanwater tegen examenstress

De eindexamens zijn weer begonnen. Misschien heb je wat extra energie nodig om je examens goed te maken? Vergeet energierepen of caffeïnehoudende dranken als Red Bull. Drink kraanwater! Onderzoekers concluderen dat studenten die tijdens een examen kraanwater drinken, 10% beter presteerden dan studenten die geen water drinken. Dat kan dus het verschil betekenen tussen een 5 en een 5,5.

Informatie stroomt beter door
Een van de verklaringen is dat informatie beter door je hersenen stroomt wanneer deze gehydrateerd zijn. Wie een fles kraanwater drinkt, heeft sneller beschikking tot de geleerde stof in zijn geheugen. Eerder onderzoek toonde al aan dat kinderen tussen 7 en 9 beter presteerden met geheugentesten, na het drinken van kraanwater.

duurzame_rvs_drinkfles blauw_dopgroenKraanwater werkt tegen angst
Wie voldoende vocht binnen krijgt, vermindert zijn angstgevoelens. Angst heeft weer een negatief effect op de prestaties tijdens examens. Wanneer je hersenen uitgedroogd zijn, geven ze het een signaal naar de rest van je lichaam dat het vocht nodig heeft. Uitdroging gaat daarom gepaard met gevoelens van angst. Kijk je tegen het eindexamen wiskunde, Frans of geschiedenis op? Neem een fles kraanwater mee!

Kraanwater voor je sollicitatiegesprek
De onderzoekers zijn er zeker van dat het drinken van kraanwater ook toepasbaar is op andere situaties, als sollicitaties, belangrijke vergaderingen, besprekingen met de baas, zegt Chris Pawson, docent psychology aan de Universiteit van Oost-London.

Meer over de KRNWTR-tappunten voor scholen