Kraanwater Seoul gebotteld en verkocht?

De lokale overheid van Seoul is van plan om haar kraanwater te exporteren om  de hoge kwaliteit en de geavanceerdere waterzuiveringsmethode te promoten, melden de bestuurders van de stad.

Han-River-Seoul-006

De Han rivier door Seoul

3 procent drinkt kraanwater
De stad heeft miljarden geïnvesteerd in een geavanceerde waterzuiveringsinstallatie. Slechts drie procent van de bevolking in Seoul drinkt kraanwater direct uit de kraan. Om het water te promoten als een merk noemen ze het ‘Arisu,’ vernoemd naar de oude naam van de Han rivier die door de stad stroomt. Ook al is het water nu zuiver, de bevolking heeft nog steeds argwaan tegenover het drinkwater.

Arisu, kraanwater in een flesje
Naast dat Seoul “Arisu” beschikbaar stelt voor de 10 miljoen burgers, produceert de stad 8 miljoen 350 ml flessen kraanwater en levert dit gratis aan het Presidentiële gebouw en voor verschillende internationale bijeenkomsten. In 2010 stelde Seoul nog 50.000 flessen beschikbaar voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

404684_SdSqLHnCJPXuoXfDv8NvXJm1fDe markt voor kraanwater
Het waterzuiveringsbedrijf overweegt de verkoop van Arisu water in andere landen, nadat blinde testen de goede smaak en hoge kwaliteit hebben bevestigd. De stad richt zich eerst op China en de Oost Aziatische landen en is van plan om de markt verder uit te breiden naar de rest van de wereld.

Geavanceerde waterzuivering
“Arisu smaakt nu zelfs beter, nu we met geavanceerde technieken als ozon en geactiveerde kool filters het water zuiveren van smaak en geur effecten, zoals chloor, minimaliseren,” zegt Kim Hyung-kyu, een ambtenaar bij het waterzuiveringsbedrijf. Het water voldoet aan alle 155 kwaliteitseisen die de Wereld gezondheidsorganisatie aanraden en is door verschillende internationale organisaties goedgekeurd.“We verwachten dat flessen water niet alleen het product promoten, maar ook de kennis van waterbehandeling van de stad,” aldus Kim.

Angst om privatisering
Bij de herziening van de wet om het water ook in Seoul te mogen verkopen, heeft de stad besloten om dit niet toe te staan. Ze zijn bezorgd dat deze herziening geïnterpreteerd kan worden als een voorteken van privatisering van het water. Arisu is dus straks wellicht overal te koop, behalve in Seoul waar het uit de kraan komt.

Seoul is de hoofdstad van Zuid-Korea.

Seoul