Simpelste oplossing voor de Plastic Soup? Kraanwater!

Het is nodig tijd om te stoppen met het vervuilen van het milieu met plastic en de oceanen weer schoon te maken. Op deze manier kunnen onze kinderen en kleinkinderen genieten van schoon zand onder hun voeten op het strand. En schone oceanen vol met gezond leven vrij van plastic. We moeten op zoek naar oplossing voor het plastic afval.

In het simplificeren van grote problemen schuilt altijd een gevaar. Dat het ook eenvoudig opgelost kan worden of dat het probleem minder groot lijkt. De Plastic Soup wordt namelijk groter en groter en de problemen stapelen zich op, maar stel je eens voor dat de stranden prachtig en sereen zijn? De golven komen over een prachtig zandstrand inrollen. Stel je nu eens voor dat de plek waar het zand bedekt is met plastic puin, dat allemaal door de oceaan fladdert, voordat het op het strand aankomt. Dat is een heel ander beeld. Aan deze realiteit moet iets gedaan worden.

plastic vervuilingPlastic vervuilt onze wereld
Jaarlijks worden er miljarden flessen plastic geproduceerd en minder dan 10% ervan wordt gerecycled. De resterende 90% komt ergens anders terecht. Weggegooid in de natuur of op stortplaatsen. Hier valt het plastic uiteindelijk uiteen in microplastic en komt het in ons grondwater, rivieren en uiteindelijk meren en oceanen terecht. Naast plastic vervuiling heeft gebotteld water ook een enorme CO2 voetafdruk bij de productie en transport.

En het probleem wordt alleen maar erger naarmate de consumptie van gebotteld water toeneemt, terwijl alle huishoudens in Nederland al toegang hebben tot een duidelijke en actuele oplossing – hun kraan. Kraanwater drinken is een kleine moeite en heeft een grote invloed.

Achterdochtig
Helaas vertrouwen sommige mensen nog steeds niet de kwaliteit van het Nederlands kraanwater. Die zorgen zijn gebaseerd of nieuwsberichten en problemen met water. Dat wordt ook gevoed door de toenemende druk op de kwaliteit van het oppervlakte water. Illegale lozingen door het bedrijf Chemours bijvoorbeeld of door drugscriminelen in het zuiden van het land, maakt het voor waterzuiveringsbedrijven een lastig karwei om het water te zuiveren.

Afvalwater zuiveren
Vooralsnog lukt het allemaal. De druk moet ook meer gelegd worden op bedrijven die (illegaal) chemisch afval lozen. Zij horen voor de kosten op te draaien, niet de waterzuiveringsbedrijven, die wij weer moeten betalen. Het afvalwater zuiveren of scheiden van verontreinigingen is niet onmogelijk. Al enkele ziekenhuizen in Nederland doen dit namelijk al met de medicijnresten die mensen uitscheiden.

Dagelijkse controle
Als er iets mis is met de kwaliteit, dan communiceert een waterzuiveringsbedrijf dit direct. Op die manier is kraanwater altijd veilig, mits anders vermeld. Overstappen op bronwater is geen alternatief. De plastic flessen worden amper gerecycled en het water is niet per sé beter, dan kraanwater.

Kwaliteit Kraanwater
In Nederland hebben we schoon drinkwater. Diverse waterwetenschappers, instituten en leveranciers van kraanwater en honderden studies over de gezondheidsrisico’s van leidingwater vertellen ons dat het kraanwater steeds beter wordt. Voor bronwater is er geen wetenschappelijk bewijs dat gebotteld water gezonder is dan kraanwater.

Deze tegenstelling tussen perceptie en realiteit is een van de redenen waarom we KRNWTR zijn begonnen. Mensen (opnieuw) kennis laten maken met kraanwater en op een leuke manier oplossingen bedenken om milieuvriendelijk en lekker kraanwater te promoten. Het beste water heb je namelijk al tot je beschikking via je kraan.

Wat kan jij doen?

  1. Drink kraanwater – het is bijna gratis en op de meeste plaatsen in Europa en Noord-Amerika is het net zo gezond en schoon als flessenwater.
  2. Breng altijd een hervulbare waterfles mee om gehydrateerd te blijven.
  3. Vraag naar leidingwater in restaurants en bars.

 

Bron:

http://www.theinertia.com/environment/drinking-tap-water-might-be-the-simplest-solution-to-ocean-plastic-pollution/Verkiezing lekkerste water van Europa 2020

Bekijk uitslag
X