Kraanwater in de horeca: hoe krijg je het verkocht?

Beste lezer,

 • Ontginning, verpakking en transport van verpakt water zorgt voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan voor eenzelfde hoeveelheid leidingwater.
 • Minder dan 20% van de plastic flesjes wordt (gedeeltelijk) gerecycled.
 • Er drijft een eiland van plastic afval in de oceanen ter grootte van Frankrijk en Spanje.

Redenen genoeg voor ons om iedereen aan te sporen om kraanwater te drinken als duurzaam alternatief voor flessenwater. Thuis en op kantoor, maar ook in de horeca.

Goed nieuws is dat een groeiend aantal horecazaken kraanwater gratis aanbiedt! Maar we begrijpen ook dat niet iedere ondernemer kraanwater gratis kan of wil aanbieden omdat dat een inkomstenderving is. We willen daarom ‘kraanwater op de kaart zetten’ (gratis of tegen betalingen). Klanten kunnen dan zelf bepalen of ze voor kraanwater kiezen, of voor bronwater. We hebben onder andere via facebook een actie lopen om hiervoor leden te werven.

Maar tot onze verbazing horen we echter regelmatig dat klanten niet willen betalen voor kraanwater, maar wel voor bronwater. Hoe kunnen we op een heel simpele manier uitleggen dat ze hetzelfde krijgen, maar dat kraanwater zoveel minder belastend is voor het milieu? Want bronwater is immers kraanwater dat door een drankenproducent gebotteld is.

Bij voorbaat dank voor jullie tips en suggesties!

Tetsuro en Tom

PS: Via onze site kunnen restaurants en cafés die kraanwater aanbieden, zich aanmelden. Deze horecazaken zijn ook te herkennen aan een WeTapWater sticker op de deur.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
14 Reactie's
 • judith
  Geplaatst op 16:47h, 19 april

  vrijwillige bijdrage vragen. iedereen snapt dat arbeid geld kost.
  of een vrijwillige bijdrage die deels naar een goed doel gaat.
  voor waterputten in afrika. zoiets.

 • Benno R. RENAUD
  Geplaatst op 05:26h, 20 april

  Wees er helemaal van overtuigd dat jouw tapwater absoluut geen ongewenste of onverwachte bijsmaak heeft!

  Zet het dan in de eerste plaats gewoon op de kaart tegen een aanvaardbaar tarief per hele karaf, per halve karaf en per glas.
  Dus ook wel in deze volgorde!
  Van lage prijs (karaf) per 100 ml naar hoge prijs (glas) per 100 ml.

  Gewoon op de kaart vormt het beslist veel en veel minder aanleiding tot eventuele vragen of discussies!

  Schenk het in goede heldere karaffen en glazen.

  Zet er desgewenst een klein (liefst glazen) emmertje met ijsblokjes en een tangetje bij.
  En eventueel ook nog desgewenst een paar schijfjes citroen.

  Zo wordt tapwater mooier, lekkerder en beter en makkelijker verkoopbaar.

 • Linda
  Geplaatst op 09:03h, 20 april

  gewoon netjes op de kaart tussen alle andere dranken in het zelfde format.

  Als je het chic wilt aanpakken zet er dan nog de bron en zuiveringsinstallatie bij. Een nette prijs voor de kosten die worden gemaakt door water te nemen uit de kraan, glas schoonmaken, service en dat dan net zoveel keer over de kop als een normaal glas cola. Lijkt mij niet heel moeilijk te berekenen.

  Berekening bij Demain in nijmegen voor coca-cola:
  Een glas coca-cola euro 2.10 inhoud meestal 0.2L

  AH coca-cola 1.5 L euro 1.45
  7 glazen van 0.2 L euro 0.21 per glas

  dus prijs drank gaat 10 keer over de kop
  10×0.21 is 2.10 euro.

  Berekening water in Nijmegen:
  1000 L = 1.055 euro 1L=0.001
  10×0.001 = 1ct 😀
  oftewel gewoon 50 ct vragen voor een glas kraanwater als je dan een verantwoord ondernemer bent kan de winst naar een waterwinningsproject in achtergestelde gebieden.

  waterwinningsgebied is onder het kronenburgerpark en op heumesoord. pH 8.9. Het door de filter halen in de horeca is misschien nog een optie.

 • ReneS
  Geplaatst op 18:23h, 23 april

  Misschien is het een idee om net als in Italie bestekgeld te vragen. Dus 1 of 2 euro “vaste kosten”, waaronder het water.

  En zoals gezegd met een mooie karaf, schijfjes citroen en mint is het ook makkelijker te verkopen.

 • Maartje
  Geplaatst op 08:24h, 26 april

  Ik werk zelf in de horeca.. en wij verkopen glazen flesjes water.. hoe zit het daarmee?

 • Guido
  Geplaatst op 08:46h, 18 mei

  @Maartje

  Ik weet niet precies welke type fles vervuilender is (naar ik meen is de PET fles ingevoerd omdat deze lichter en daarom minder vervuilend is). Maar hoe je het ook wendt of keert, ook een glazen flesje is vervuilender dan kraanwater. Denk maar aan de vervuiling en co2 uitstoot die tijdens de productie en transport van de flesjes ontstaat. Beide factoren heb je bij kraanwater geen last van.

 • Tineke
  Geplaatst op 13:24h, 30 juli

  We zijn net terug van vakantie in Zweden. Daar kan je bij elk kopje koffie, lunch of andere maaltijd gratis een glas water tappen of schenken uit een kan met ijsklontjes, schijfjes citroen of munt. Geweldig! Een voorbeeld voor onze horeca. En je bestelt vanzelf een extra kopje koffie. Dus hoezo commercieel voordeel … behalve dan nog die andere voordelen.

 • Pertonella
  Geplaatst op 08:23h, 06 augustus

  Net in Italië geweest, kraanwater in karaf altijd standaard gekregen, vaak zelfs zonder het te hoeven vragen!

  In Nederland is het zeer wisselend. De “duurdere” restaurants vinden het geloof ik niet chic genoeg? Daar heb ik wel eens € 5,- moeten betalen voor een halve liter flessenwater; terwijl ik ook een niet te goedkope wijn had uitgekozen Tja, dan bedenk ik me wel twee keer voor ik daar weer ga eten. Zo ongastvrij staat het.
  Andere restaurants zetten het al neer voordat je erom gevraagd hebt, zo vriendelijk komt dat over.

  Ik vraag er altijd naar, maar het zal een lange weg zijn. Discussiëren met de ratauranteigenaar hierover is niet echt gezelligheidsbevorderend! Daar stop ik dan ook maar mee. ??

  ’t Lijkt ook alsof de horeca het niet weet!
  En of ze het niet aandurven om een prijs te rekenen voor kraanwater. Mij lijkt €1,50 voor een karaf water billijk.

 • Janine
  Geplaatst op 02:55h, 11 augustus

  Ik wil gewoon niet betalen voor kraanwater, ook niet in de Horeca. Als je daar zit te eten en/of drinken, verdient de ondernemer al aan je, dus onzin dat hij een glaasje extra moet afwassen, en personeel moet betalen! Ik bestel ook nooit bronwater uit een flesje, maar vraag naar kraanwater. Doen ze daar moeilijk om, kom ik er nooit meer terug!

  Het is bizar om je af te vragen wat kraanwater mag kosten in de Horeca. Hiermee geef je ook aan dat het “normaal” is hier geld voor te vragen. Beter zou zijn: “Hoe krijgen we flessen water van de kaart?”

 • Guido
  Geplaatst op 05:09h, 17 augustus

  @ Janine

  Hoe krijg je flessenwater van de kaart is de inderdaad de vraag. Door een vergoeding voor kraanwater uit te sluiten, beperk je de mogelijkheden hiervoor denk ik. Thuis betalen we ook voor kraanwater net als een restaurant, dit plus service, is een kleine vergoeding niet zo vreemd. En ik denk dat velen het niet erg vinden, of op zijn minst minder vervelend dan duur flessenwater.

  Maar het belangrijkste is dat je alle milieuvriendelijk opties open houdt en je in- en meeleeft met de horecaondernemer. Alleen krijgen we geen verandering voor elkaar.

 • Michael
  Geplaatst op 17:57h, 23 oktober

  een aantal bemerkingen:
  – Stel je vraagt kraanwater en/of de horecahouder heeft hiermee ingestemd en hij geeft je effectief kraan water aan de zuurtegraad(pH) van die plaats.
  Waar begint de discussie dan, verplicht je dan een restauranthouder sowieso een zuiveringsinstallatie aan te kopen?
  – wat met uitgaanplaatsen, daar wort meestal drank geserveerd en/of gevraagd in een flesje en dat wordt dan voor je ogen opengedaan om je te laten zien dat er geen drugs, … of andere zaken ingedaan zijn, dat het om kwaliteit gaat en dat het net geopend is.

  Ondanks mijn bemerkingen ben ik ook absoluut voor kraanwater, of tegen een beperkte prijs op restaurant aan te bieden.
  Dit zou wel logische gevolg kunnen hebben dat het eten dan weer duurder wordt en dat we daar dan meer aan betalen, slechts een verandering van plaats van je € op je rekening.

 • IkM
  Geplaatst op 20:26h, 21 april

  Ik drink graag kraanwater in Nederland, maar betaal er liever niet voor.
  Maar voor een flesje water net zo goed niet.
  Vaak bestel ik een koffie of wijntje met een glas kraanwater erbij. Als je dat doet, is het gratis, dus je hebt EN een lekker drankje, En geen dorst;)
  Ook op mijn bijbaantje bieden wij het zo aan, maar je kunt het niet los kopen.
  Ook in de toiletten word geen drinkwater aangeboden.
  Eigenlijk is het wel zo netjes om in restaurants sowieso een karaf water aan te bieden. Ik vraag me af hoeveel je hiermee wint. Overigens, als gasten een drank-arrangement hebben is de kans groot dat er dan wel opeens voldoende water aangeboden word, zodat de gasten minder alcoholische dranken drinken.

 • Helma van Schendel
  Geplaatst op 18:48h, 02 augustus

  Als serveerster bij vd Valk karaffen kraanwater verkocht. De prijs ligt op halve liter 2,- 3/4 op 3,-. Het water zit in mooie flessen. (mensen wilde ze vaak graag meenemen). Het kraanwater wordt gefilterd en gekoeld en indien gewenst van koolzuur voorzien. Indien gewenst glas met schijfje citroen. Tuurlijk wordt er winst gemaakt, maar ik vind het niet onterecht dat de horeca ook geld vraagt voor de handelingen die worden verricht. Bovendien is het goedkoop ten opzichte van de andere drankjes. Als er voor de horeca inkomsten tegenover staan, is de overstap van gebotteld water naar kraanwater ook makkelijker. Geen inkomstenderving bij het bestellen van kraanwater. Bij vd Valk werd (in onze vestiging) geen gebotteld mineraalwater meer verkocht. Persoonlijk zou ik 1,- voor een karaf kraanwater in de horeca een faire prijs vinden.

 • ton
  Geplaatst op 21:16h, 08 april

  typisch nederlandse discussie om er maar van uit te gaan dat kraanwater gratis zou moeten zijn.
  prima dat het wordt geschonken en prima ALS het gratis is maar dan betaal je het feitelijk in de andere prijzen. kortom kijk eens wat breder.

Geef een reactie