Kraanwater in de camper of boot

Je maakt misschien nu al vakantieplannen voor de zomer. Met de camper door Frankrijk? Of met de zeilboot door de Middellandse zee? Bij deze plannen sta je misschien niet direct stil bij de watervoorziening op jouw boot of camper, terwijl je hier wel extra op moet letten. De kwaliteit van het water gaat namelijk snel achteruit, waar je wellicht ziek van kan worden en de mooie vakantie kan verpesten. Hier enkele tips.

Waar moet je op letten?

Het is verstandig om elke drie of vier dagen het water te verversen en de watertank goed door te spoelen. In een watertank blijft snel een laagje ‘biofilm’ achter, waarin bacteriën zoals legionella zich goed kunnen ontwikkelen. Daarnaast moet het water in een donkere ruimte worden opgeslagen (niet in de volle zon) en moet de temperatuur het liefst ruim onder de 20 graden blijven. Gebruik je het waterreservoir langer, dan is het raadzaam om een geschikte desinfectans toe te voegen.

Onderhoud

Wie in het bezit is van een boot of een camper moet goed en oplettend naar het watersysteem kijken. Werkt de techniek (tank, slangen, boiler, kranen) nog goed? Zijn er plaatsen waar zich veel vuil heeft verzameld, bijvoorbeeld bij de vuldop aan dek? Heb je twijfels aan het watersysteem? Dan is het verstandig om er een ervaren jachtinstallateur naar te laten kijken.

Wordt je camper of boot soms weken of maanden niet gebruikt? Dan is het verstandig om het watersysteem in het voor en najaar te reinigen en te onderhouden. Er kunnen namelijk kleine restjes water achterblijven in het systeem, die voor bevuiling kunnen zorgen. Mocht je jouw boot of camper voor langere tijd wegzetten, dan is het belangrijk dat de boiler en alle leidingen goed leeg zijn. Dit kan door bijvoorbeeld de leidingen door te blazen met een voetpomp. Je zet dan alle kranen dicht en beurtelings open totdat er geen water meer uitkomt.

Kwaliteit van het water

Als je de tank goed onderhoudt en het water regelmatig ververst, dan zijn speciale middelen om de kwaliteit van het water te verlengen doorgaans niet nodig. In de zomer wanneer de temperatuur boven de 21 graden reikt, neemt echter de kans op besmetting snel toe. Producten die de kwaliteit van het water dan verlengen zijn wel beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld keramische bollen (Pilation driver) die je in de watertank hangt, die het water voor 1 jaar veilig weten te houden. Ook is er de mogelijkheid om ‘natrium-hypo-chloriet’ toe te voegen aan het water. Het water krijgt dan wel een beetje een chloor smaak. Vraag hierover om (gebruiks)advies bij de verkoper van de watersportwinkel. Daarnaast kan je nog een koolstoffilter tussen de kraan (in de keuken) en de tank plaatsen om het water extra te zuiveren. Zelfs met het gebruik van speciale producten wordt het aangeraden om de watertank te blijven reinigen.

Noodgeval

In geval van een nood kan je jodium en vitamine c toevoegen aan het water. Met 2 milligram jodium kan je 10 liter water zuiveren. Jodium als normaal middel om het water te zuiveren is geen goed idee. Voor mensen met een schildklierafwijking, zwangere vrouwen of mensen met een allergie voor jodium is het beter om de inname hiervan te beperken.

Reiniging van het systeem

In het voorjaar kan je het beste het watersysteem reinigen. Je kan huismiddelen als soda en schoonmaakazijn gebruiken of in watersportwinkels speciale reinigingsproducten kopen. In het kort moet de tank gevuld worden met het reinigingsproduct en worden aangevuld met de juiste hoeveelheid schoon drinkwater. Dit moet door alle leidingen en de boiler stromen en vervolgens enkele uren tot een dag inwerken. Daarna moet u weer het hele systeem aftappen (zoals hierboven is beschreven), met schoon water naspoelen en nog een keer aftappen. Nu zijn uw tank en waterleidingen schoon en klaar voor gebruik. Volg wel te allen tijde zorgvuldig het juiste advies of de gebruiksvoorschriften. Fijne vakantie!

Extra informatie

ANWB artikel: Is uw boot legionella vrij (2008)?

ANWB test: Vier producten om bederf van drinkwater tegen te gaan(2009)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Geen reactie's

Geef een reactie