Koken of kopen? KRNWTR adviseert.

Even naar de supermarkt voor anderhalve liter bronwater? Dan kom je in Ridderkerk bedrogen uit. Bronwater is daar namelijk hartstikke uitverkocht. Dit alles naar aanleiding van een breuk in een waterleiding, waardoor er in Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht gisterochtend ongeveer twee uur nauwelijks tot geen water uit de kraan kwam.

Inmiddels is het probleem verholpen, maar kan drinkwaterbedrijf Oasen niet garanderen dat het water honderd procent schoon is. Doordat de druk op de leidingen even weg was, bestaat de mogelijkheid dat er grondwater naar binnen is gesijpeld. Om geen risico te nemen adviseert het drinkwaterbedrijf om kraanwater tot donderdag te koken. Geen probleem zou je zeggen. Elk huishouden in Nederland beschikt over een waterkoker of gasfornuis, dus is een litertje water zo gekookt. Daar denken de ‘slachtoffers’ anders over. In Ridderkerk ontstond een run op bronwater en is dat product inmiddels niet meer verkrijgbaar. Een verstandige keuze? KRNWTR deed onderzoek en zocht uit wat de beste optie is.

Koken of kopen
In Ridderkerk is het bronwater inmiddels uit de schappen. Even snel naar de super bij jou om de hoek zit er dus niet meer in. Hierdoor ben je al gauw een half uurtje kwijt om heen en weer te sjezen naar een supermarkt in de buurt. In die tijd kun je maar liefst vijf keer 1,5 liter water koken (drie minuten wachten tot het kookt plus drie minuten laten koken is in totaal zes minuten). Besluit je toch naar de supermarkt te gaan? Dan ben je niet alleen veel meer tijd kwijt, je betaalt ook nog eens honderd keer zoveel voor je water. Een pak AH water kost bijvoorbeeld 30 eurocent, terwijl dezelfde hoeveelheid kraanwater voor minder dan één honderdste van dat bedrag uit de kraan komt: 0,255 eurocent. Het enige nadeel: heet kraanwater smaakt niet. Je zult dus even moeten wachten tot jouw vriezer het kraanwater lekker koel heeft gemaakt.

Advies
Al met al wint kraanwater het ruim van het pak AH water uit de supermarkt: zelfs als het leidingnet niet meewerkt. Het advies van KRNWTR aan alle Ridderkerkers en Hendrik-Ido-Ambachtenaren: kook ruim water voor de komende twee dagen en laat het even koel worden. Dan bespaar je tijd én geld.

Leuke flessen met een duurzame boodschap? Bezoek de KRNWTR-winkel >>