aantal liter water per dag

Meer dan 100 liter per dag? Ja, ook jij!

Wist je dat we 124 liter water per dag gebruiken?

In Nederland wordt jaarlijks maar liefst 1200 miljard liter kraanwater gemaakt. Het is bijna niet voor te stellen hoeveel dat is. Maar om je een idee te geven: je kunt met deze hoeveelheid water gemakkelijk 480.000 zwembaden vullen. Dat zegt je natuurlijk nog helemaal niets, maar dat is logisch. Het namelijk te veel om je er een voorstelling bij te maken.

Gemiddeld gebruiken we per persoon per dag 1,8 liter kraanwater om zo op te drinken of om koffie en thee van te zetten. Per jaar zijn dat maar liefst 65 gevulde emmers. Wat wel prettig, maar niet makkelijk te begrijpen is, is dat kraanwater geen calorieën bevat. Je wordt er dus niet dik van. Je kunt het de hele dag door drinken!

Drinkwater-300x200Je tanden poetsen, de wc doorspoelen, douchen, een bakje water voor de hond, een glaasje water drinken. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar je gebruikt heel wat kraanwater op een dag. Om precies te zijn gebruikt een volwassene gemiddeld zo’n 127,5 liter kraanwater per dag. Kinderen tussen 0-12 jaar gebruiken gemiddeld 103 liter kraanwater per dag.

Met een douchebeurt gebruik je ongeveer 60 liter (ongeveer 8 liter water per minuut), voor het wassen bij de wastafel inclusief het poetsen van je tanden gebruik je ongeveer 4 liter en voor het draaien van een wasje in de wasmachine is gemiddeld 57 liter water nodig. Van al die liters gebruik je een klein deel om op te drinken. Nederlanders gebruiken per dag 1,2 liter voor koffie en thee en 0,6 liter vooreen koel en dorstlessend glaasje kraanwater.

  • De aarde bestaat voor bijna driekwart uit water. Van al dat water zit 98 procent in de zeeën. Twee procent van het water op aarde is zoet, maar de helft daarvan is bevroren op bergtoppen of op de Noord- of Zuidpool. Van al het water in de wereld kunnen wij dus maar één procent gebruiken om drinkwater van te maken
  • Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft geen regelmatige toegang tot veilig drinkwater.
  • Jaarlijks overlijden 2,2 miljoen mensen door onvoldoende schoon water en sanitair.
  • In Afrika heeft 50% van de mensen te kampen met ziektes als gevolg van een slechte watervoorziening (bijvoorbeeld cholera en diarree).