Dag 9: Hoeveel mag een glas kraanwater kosten?

Nu ik 100 dagen alleen kraanwater mag drinken, vraag ik me af wat een glas kraanwater in de horeca mag kosten. De kostprijsĀ van 1 liter water isĀ minder dan 1 cent. Maar er zijn uiteraard meer kosten dan alleen het leidingwater in het glas.

Met gegevens van het Bedrijfschap Horeca en Catering kunnen we de kostprijs van een glas kraanwater ongeveer berekenen. Bijvoorbeeld een glas bier (inkoop 32 cent) 27% van de omzet. De kosten zijn 61% van de omzet waaronder huur, loon personeel, elektriciteit, etc.

De kostprijs van een (ongevuld) geserveerd glas is dus: 32 cent/27*61 = 72,3 cent. Een gevuld glas water kost de horecaondernemer dus (circa) 72,4 cent. Maar dan heeft hij nog geen winst gemaakt. Wat is redelijk? 1 Euro? 1,25 Euro?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Geen reactie's
  • Pieter
    Geplaatst op 05:31h, 14 januari

    Gast, je hele berekeningswijze klopt niet.

    Verkoopprijs biertje EUR 2,50.
    Inkoop: EUR 0,32

    Bruto marge per consumptie: EUR 2,18

    Glas water kost: EUR 0,01 cent
    Bruto marge per consumptie: EUR 2,18

    Verkoopprijs EUR 2,19.

  • Tom
    Geplaatst op 21:10h, 16 januari

    Hi Pieter,

    Bedankt voor je reactie! Denk dat je gelijk hebt. Zal voor de zekerheid nog eens navragen bij horeca ondernemers. Wat is jullie inkoopprijs, marge etc? Laten we een prijs van EUR 2,- aanhouden voor bier en fris. I.p.v. 0,32 ct (inkoop bier) heeft men nu dus slechts 0,01 (inkoop kraanwater) aan kosten. Voor dezelfde omzet moet een glaasje kraanwater dan Euro 2 – 0,31 = Euro 1,69 kosten.

    Thx!

Geef een reactie