Hoe zit het met het kraanwater op vakantie?

In veel vakantielanden is de waterzuivering niet op orde waardoor uitwerpselen in het water kunnen achterblijven,” zegt Gertjan Medema hoogleraar waterkwaliteit en gezondheid in de Volkskrant. Omdat er is niets zo vervelend als een paar dagen ziek zijn op vakantie, checken wij in welke populaire Europese landen de waterzuivering op orde is. Wij gebruiken hiervoor de Vitens Water Advisor app.

Lees ook: Hoe wordt ons drinkwater gezuiverd?

Scandinavië
In de Scandinavische landen is het kraanwater van zeer goede kwaliteit. Het leidingwater in Finland en IJsland is zelfs zuiverder dan mineraalwater uit flessen en heeft geen verdere zuiveringstechnieken nodig. Het leidingwater uit het Noorse Aust-Agder is zelfs van zo’n hoge kwaliteit, dat het geëxporteerd wordt naar veel andere landen. En in Zweden zuivert men leidingwater met UV-straling in combinatie met mono-chloramine. Deze zuiveringsmethode geeft geen smaak en geur aan het kraanwater.

p7110035Zuid-Europese Landen
In de Zuid-Europese landen is het ook veilig om water uit de kraan te drinken. In Portugal bevat het water veel kalk en ijzer, wat de smaak beïnvloedt en in Spanje kan het een lichte chloorsmaak hebben. In Italië zijn overal drinkwaterfonteinen geplaatst om aan te tonen dat het leidingwater van goede kwaliteit is om te drinken. Het water in Griekenland is volgens Vitens en de ANWB ook veilig om te drinken.

Veilig kraanwater in Europa
In veel vakantie landen, waaronder ook België, Frankrijk, Groot-Britannië, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, is de waterzuivering gewoon op orde en kan je volgens Vitens gewoon veilig water uit de kraan drinken en je tanden ermee poetsen. Het kan zijn dat in sommige vakantielanden het water minder lekker smaakt. Dat komt omdat in Nederland het kraanwater zeer goed gezuiverd wordt.

Bij twijfel kan je altijd water uit flessen drinken of het aan de reisgids/lokale bevolking vragen

Staat jouw vakantiebestemming er niet tussen, dan kan je de Vitens Water Advisor app downloaden. Deze bevat informatie bevat over de kwaliteit van het drinkwater in alle landen.

Available-on-Google-Play
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
4 Reactie's
 • Emily
  Geplaatst op 11:08h, 05 november

  Ik ben in Duitsland, Italië, Engeland, Griekeland, Oostenrijk, Frankrijk en België geweest.
  In Duitsland is er vrijwel niets mis mee. Engeland ook niet echt, Oostenrijk en België ook niet.
  Frankrijk smaakt verschrikkelijk smerig naar chloor. Ik en mijn familie zijn verschrikkelijk gevoelig en hadden alle vier ineens last van onze maag +/- 20 minuten na het drinken van het water.

  (Vóór het avondeten was dat, want de nutella-boterhammetjes voor de lunch waren echt de oorzaak niet.)
  In Griekeland is het chloorwater nog veel erger, ik liep de hele dag met vreemd ruikend pluizend haar rond en kreeg irritatie op mijn huid, er was geen mogelijkheid om het af te spoelen met ander water, tenzij ik duur bronwater kocht. (En geloof me, zelfs daarin was normaal water toegevoegd en smaakte dus ook naar chloor.)

  En dan Italië. Mijn vader had me gewaarschuwd, dus ik dronk niets uit de kraan. Ter plekke hebben de locals me toen (diep beledigd) verteld dat hun water júist het zuiverste water van heel Europa was.
  Dus ik nam de gok en dronk die avond een paar glazen water uit de kraan, voor het slapengaan.
  De volgende ochtend dacht ik dat ik een blindedarmontsteking had en heb ik enorme buikpijn gehad. Koorts, geen overgeven of diarree, alleen héél erge buikpijn. Ik belde mijn vader op die gelijk zei; Je hebt tóch dat water gedronken of niet? Bleek dat ik een bacterie had opgelopen die in dat water zat en heb twee weken aan de Norit gezeten tot de pijn over was. Ver-schrikkelijk.

  Daarom neem ik nooit meer het risico als ik naar een van die landen ga. ‘Zuiver’ is anders zuiver volgens Italianen.

 • A.E. Olijkan
  Geplaatst op 00:00h, 02 juni

  Ik heb in Italië nooit last van het kraanwater gehad, eigenlijk nergens in Europa. De smaak is soms chloorachtig, maar dat is vooral in Amerika het geval. In Israël, Singapore, Hong Kong en Japan heb ik ook kraanwater gedronken en ben er nooit ziek van geworden. In China en Indonesië kan er nooit uit de kraan worden gedronken.

 • J.kip
  Geplaatst op 09:37h, 16 maart

  in hoeveel landen van de wereld kan je kraanwater drinken

 • Roderick
  Geplaatst op 10:28h, 16 maart

  Beste J. Kip,

  Goede vraag, maar er is niet eenvoudig antwoord op te geven. Niet in alle landen is het kraanwater zo goed gezuiverd als in Nederland. Ieder land zuivert het weer op zijn eigen manier, waardoor wij het minder lekker vinden of er minder goed tegen kunnen.

  Mocht je nog vragen hebben, mag je me ook mailen. roderick@krnwtr.nl

Geef een reactie