Hoe maak je water drinkbaar?

Buiten is het koud. Dus stel je eens voor dat je in de woestijn staat. Je hebt het bloedheet maar geen drinkwater! De enige waterbron in de wijde niet drinkbaar wateromtrek ligt aan je voeten. Het ziet er bruin en modderig uit. Dat ga je niet drinken. Maar jij bent goed voorbereid. Je tovert 2 flessen tevoorschijn. Een fles voor vuil water en een fles voor schoon water.

 

Wat heb je nog meer bij je?:)Benodigheden:

  • 2 Flessen
  • Doek of koffiefilter
  • Fles voor schoon water
  • Brander en pannetje
  • Chloordruppels (Hadex)
  • Jodiumoplossing of betadineoplossing
  • Norit
  • Vitamine C-tabletten of oploslimonade met Vitamine C voor de smaak

1.    Haal de zichtbare troep uit het water
Haal een doek, theedoek, T-shirt of koffiefilter tevoorschijn en zeef daarmee het ergste zand en troep uit het water.

2.    Kook het water
Het gezeefde water is natuurlijk vervuild: er zitten miljarden micro-organismen in die ziekten kunnen veroorzaken. Of er zit  (te) veel zout in het water (zeewater).

Kook het water
De meeste bacteriën gaan snel dood boven de 70°C. Pasteuriseren zoals met melk gebeurt is dan ook slechts een kwestie van seconden verhitten boven deze temperatuur. Het water even aan de kook brengen is voor niet al te vervuild water dus prima geschikt. Maar beter is het water enkele minuten door te koken.

3. Verwijder chemische verontreinigingen
Als je denkt dat het water na koken wel bacterie-vrij is maar nog chemicaliën bevat kun je dit met koolstof (norit) verwijderen. De meeste chemicaliën binden namelijk aan norit. Daarom werkt het ook als je per ongeluk gif hebt binnengekregen. Meng de korrels met het gekookte water en filter het geheel vervolgens door een schone doek of koffiefilter. Er bestaan ook waterfilters met een koolstofelement. Dat heeft dezelfde werking.

4.    Zuiver het water met chloor of jodium
Koken heeft nadelen. Het kost brandstof en je moet een pannetje en brander bij je hebben. Heb je dat niet of is dat te zwaar om mee te nemen dan kun je water ook chemisch zuiveren. De meest bekende methode is met chloor, verkrijgbaar onder de naam Hadex. Voeg vijf druppels aan een liter water toe en wacht vervolgens een half uur. Chloor werkt echter niet overal tegen.

Jodium doodt wel alle ziekteverwekkers. Je kunt het soms als oplossing of tinctuur kopen bij de apotheek (2-4% in water). Een alternatief is een betadine-oplossing. Daarvan zijn 7 druppels per liter nodig, van een oplossing 2-4 druppels. Laat het een half uur inwerken en bij koud water langer (liefst een nacht). De vieze smaak die het water na chemische zuivering heeft kun je gemakkelijk tegengaan.

5.    Haal zout uit het water
Zeewater ontzilten is lastig. Geen enkele van de hierboven beschreven methoden werkt. Op industriële schaal probeert men het met membranen maar dat is nog een erg dure technologie. De enige, zij het trage manier om ontzilting zelf op kleine schaal uit te voeren is de survival-methode. Laat het water verdampen uit een pan (door koken of door de zon). Zet een beker in de pan zodat de rand boven het water uitsteekt. Daarop leg je een stuk plastic dat de hele pan bedekt met een steentje op de beker. Het verdampende water condenseert op het plastic en druppelt in de beker.

Bron: hoedoe.nl