GroenLinks wil gratis kraanwater in de horeca.

Deze week heeft GroenLinks contact met ons opgenomen, met de vraag of wij als partner de petitie ‘gratis kraanwater in de horeca’ willen steunen.

GroenLinks wil dat consumenten altijd gratis kraanwater kunnen krijgen in de horeca. Als 25.000 mensen dat via een petitie steunen, dient de partij een wetsvoorstel in. GroenLinks vindt dat een restaurant of café moet worden verplicht desgevraagd gratis kraanwater te leveren bij een bestelling, omdat dit zowel geld bespaart als ook goed is voor het milieu, laat Jesse Klaver weten aan NU.nl.

Wij steunen ze uiteraard in hun missie om kraanwater verplicht te stellen in de horeca, maar vinden niet dat het in iedere situatie gratis moet.

Onder andere via onze facebookpagina ‘fans van kraanwater in de horeca‘ hebben we veel contact met zowel gasten als ondernemers. Hieruit blijkt dat het door gasten erg gewaardeerd wordt als het gratis is, maar dat ze ook begrijpen dat het in bepaalde gevallen niet gratis kan. Uiteraard is gratis kraanwater schenken erg gastvrij, maar we vinden dat de ondernemer zelf mag bepalen of hij er wel of geen vergoeding voor vraagt. Dit verhoogt ook het draagvlak bij de horecaondernemers voor een dergelijke actie. Uiteindelijk zal de marktwerking ook bepalen welke bedragen en welke voorwaarden aanvaardbaar zijn. Wij pleiten er daarom voor om kraanwater op de kaart te zetten.

We zijn benieuwd naar jullie mening hierover.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
10 Reactie's
 • Huub Mutsaers - Watercompany
  Geplaatst op 11:44h, 10 augustus

  Helemaal met jullie eens. Kraanwater hoor je aan te bieden uit duurzaamheidsoverwegingen. Door te stellen dat het gratis moet zijn ga je eigenlijk voorbij aan het duurzame karakter van kraanwater. Je krijgt alleen maar een vervelende discussie op deze manier die er voor zorgt dat men de horeca ondernemer als geldwolf ziet en de horeca gast als vrek,

 • Hans Bomers
  Geplaatst op 12:04h, 10 augustus

  Ik ben het er eigenlijk wel mee eens dat het niet persé gratis hoeft te zijn; en het gaat denk ik ook wat ver om in een wet vast te gaan leggen dat het gratis zou moeten zijn. Voor zoiets is een wetboek toch niet bedoeld? Aan de andere kant als een horecaondernemer zegt ik vraag er wel wat voor (op zich begrijpelijk aangezien je ook voor de bediening/service betaalt) dan wordt het toch al gauw weer de “standaardprijs” voor een drankje van € 2,20 of € 2,50, en € 5 á € 10 voor een kan/karaf (hoppa, kassa!). Dat is gewoon erg klantonvriendelijk en belachelijk om te vragen voor een glas water dat uit de kraan komt, en bovendien wil ik dat al helemaal niet betalen voor water dat NIET uit de kraan komt. Belachelijk om water uit een fles te drinken met ons prima drinkwater in Nederland; wat kosten die flesjes; de verpakking, het bottelen, en het vervoer allemaal wel niet? Het zou ondernemers zéér sieren als ze een glas water gewoon gratis of voor hooguit €0,50 ofzo aanbieden. Ik snap eerlijk gezegd ook niet onder welke “omstandigheden” waar hiernaar wordt verwezen het méér zou moeten kosten? Een glas of kan water komt 99% van de keren gewoon als éxtra naast alle andere consumpties, gewoon omdat het lekker en gezond is om water bij je eten te drinken, en af en toe even de smaak weg te kunnen spoelen voor het volgende gerecht. En die 1% die dan nog overblijft; nou die compenseer je wel weer doordat het gewoon erg klantvriendelijk overkomt. Op veel plaatsen (en echt niet alleen in de duurdere restaurants) en zéker in het buitenland, kan het wél gratis gewoon als service naar de klant!

 • Maarten
  Geplaatst op 12:37h, 10 augustus

  En jullie vinden dat, omdat?

  Ik denk dat gratis kraanwater ook voor de ondernemer beter is. Je spoelt hun wc ermee door, vervolgen was je je handen onder de kraan, en dan zou je voor een glas water geld moeten neerleggen?

  Vaak gaat het niet eens om de prijs, maar meer dat je betaal voor iets wat gratis behoort te zijn. Daardoor voel je je bedot en associeer je bepaalde negatieve gevoelens met die onderneming wat hun op den duur meer zal kosten dan dat glaasje water.

  Vooral kroegen waarbij je dan 10 bier besteld en 1 water en gewoon 2 euro voor dat water mag neertellen. Terwijl je datzelfde glas ff naar de wc meeneemt en em daar vult. Wees maar gerust dat zulke ervaringen blijven hangen en een onderneming zich daardoor flink in de eigen vingers snijdt

 • Karen Blaakmeer
  Geplaatst op 12:46h, 10 augustus

  Helemaal eens met jullie en de reactie van Hans Bomers. Het hoeft echt niet gratis, daar gaat het mij niet om, maar ik zou er ook geen begrip voor hebben wanneer het kraanwater wel net zoveel zou kosten als een flesje fris. Gratis zou mooi zijn, maar een klein bedrag (onder de euro) zou ik geen enkel probleem mee hebben.

 • Vera
  Geplaatst op 17:53h, 10 augustus

  Van mij hoeft het idd ook niet gratis, een euro voor een karaf lijkt me een redelijke prijs.

 • Stephanie
  Geplaatst op 09:14h, 11 augustus

  Ook ik ben het eens met Hans Bomers. Aan het serveren van een glas kraanwater zitten immers kosten van de aanschaf van het glas, het serveren en reinigen. Zolang er een kleine vergoeding voor gevraagd wordt en iid niet de standaard €2,50, vind ik het prima om ervoor te betalen.

 • Moniek
  Geplaatst op 10:22h, 11 augustus

  Gratis zou mooi zijn (ik ga mee met de eerder genoemde reden, van de wc etc, dus service). ’n Klein bedrag voor ’n karaf (rond de euro) zou eventueel ook kunnen. Mooi zou zijn als er standaard water op tafel staat, punt.
  Wettelijk verplichten om het gratis aan te bieden is natuurlijk raar.

 • Jurjen
  Geplaatst op 12:09h, 11 augustus

  Een Groenlinkser gaat op een VOL terras zitten en eist van de ober GRATIS water. Ik denk dat fatsoenlijk Nederland begrijpt dat dit niet kan. Ook als de ondernemer iets heeft georganiseerd… de band die komt optreden moet ook betaald worden.

  Alle toiletvoorzieningen in de horeca hebben een wastafel met spiegel en gratis water… Soms op een paar centen voor de toiletjufvrouw na. Dus ik zie het probleem niet zo.

 • Jelle Drijver
  Geplaatst op 18:11h, 11 augustus

  Eens, gratis kraanwater verplichten is niet nodig. Je gaat op het terras zitten of in het cafe/restaurant voor een bepaalde beleving. Je wordt bediend etc. Het is niet alleen het glas water of de verfrissing die je krijgt binnen de horeca. Het lijkt me niet meer dan logisch dat je daar iets voor betaald. Als een restaurateur een zelf gevuld flesje kraan water aanbiedt waarvan een deel naar naar de restaurateur gaat en de rest naar een goed doel dat schoon drinkwater in een 3e wereld land helpt realiseren, dan zou ik geen probleem hebben met het betalen van bijvoorbeeld € 1,50 tevens een goede in het kader van Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar ‘verplichten’… nee wat een onzin van Groenlinks.

 • Ej
  Geplaatst op 23:04h, 15 augustus

  “Groenlinks: Ga nou eens wat nuttigs bijdragen aan dit land, als je dit nodig hebt om aan aandacht te komen. Half europa gaat failliet en jullie maken je druk om een beetje water, zo gaan mensen idd geld overhouden….not! Houden jullie er rekening mee dat horeca ondernemers, horeca personeel, leveranciers etc. ook mensen met een gezin zijn die moeten rondkomen?”

Geef een reactie