Gastblog Bruno van den Elshout Hongaarse waterputten: in ere hersteld

Bruno van den Elshout, onder andere bekend van zijn projecten Kraanwater Graag, NEW HORIZONS en Crossroad Europe, vertelt aan KRNWTR over zijn nieuwsgierigheid naar water en het project People of Cered & their wells, dat hij deze zomer in Hongarije ten uitvoer bracht.

 

Onze relatie met water
We hebben allemaal een link met water. We zíjn voor meer dan de helft water. Ik was mij hier niet bijster van bewust voor ik aan mijn project NEW HORIZONS begon en een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon fotografeerde. Kijkend naar de zee, begon ik op een nieuwe manier over water na te denken.

Kraanwater graag!
Water als stromend element. Informatiedrager en beweging tegelijk. Zacht en elegant, maar tegelijkertijd oneindig krachtig. Vindt overal z’n weg omheen. Raakt niet op, verandert alleen van vorm. Kwaliteiten die je graag wilt belichamen. En zo ontstond als vanzelf mijn experiment Kraanwater Graag. Niets anders drinken dan kraanwater. Op één dag in de maand na, om dan even te genieten van een extra bijzonder kopje koffie, zoals ze die bijvoorbeeld zetten bij Lola Bikes & Coffee.

Hongaarse waterputten
Wat het oplevert? Vragen, gesprekken, verhalen. Nieuwe ideeën. Zoals tijdens mijn deelname aan een kunstenaarsmanifestatie Garden Visio in het Hongaarse grensdorp Cered. Mijn deelname aan dit project bestond uit een visuele inventarisatie van de vele waterputten die het dorp nog rijk is. Veel inwoners gebruiken deze als kosteloze backup voor het kraanwater. Cered werd in 1992 op het nationale waternet aangesloten, maar sindsdien is kraanwater snel duurder geworden. Veel waterputten zijn sindsdien in ere hersteld. Rightly so: het opgetakelde water smaakt stukken beter dan de roestige variant die ter plaatse uit de kraan komt.

Lees ook: interview met Bruno van den Elshout door De Groene Vrouw.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

13BRU002-People of Cered_75x122,5cm_DEF.indd


Alles weten over de subsidie watertappunt voor scholen?

Brochure aanvragen
X