Frankrijk: Parijzenaars drinken bruisend leidingwater

De Fransen houden zo veel van bubbels dat er in Parijs een experiment loopt met bruisend leidingwater. La Pétillante (De mousserende) is de eerste openbare kraanwaterfontein in Frankrijk waar koolzuur aan het leidingwater wordt toegevoegd. Het wordt  gekoeld en de Parijzenaars kunnen genieten van een glaasje bubbels.

Drinkwaterfontein gesponsord door de watermaatschappij
De fontein werd deze week officieel ingehuldigd in de Jardin de Reuilly, in het zuid-oosten van Parijs. “We willen het imago van ons kraanwater versterken”, zegt Philippe Burguiere van de Franse waterleiding- maatschappij Eau de Paris, (mooie naam!). “Het is 100 procent hygiënisch en veilig.” Bewoners van het XIIde arrondissement reageerden enthousiast op het initiatief.

Franse overheid voert campagne om leidingwater te promoten
Met 106 liter bronwater per persoon per jaar is Frankrijk grootverbruiker wat bronwater betreft. De overheid voert campagnes om leidingwater te promoten. “We proberen plastic afval te reduceren, door bruisend water nu ook openbaar aan te bieden”, zegt Burguiere. “Indien dit proefproject slaagt, komen er meer dergelijke fonteintjes.”

Chloorsmaak aan je water?
Aan leidingwater word in landen als Frankrijk en Spanje kleine hoeveelheden chloor toegevoegd, als bacteriedodend middel. Vind je dat je kraanwater te veel naar chloor smaakt, laat het dan een half uurtje staan in een karaf in de koelkast (zonder dop).

Italie
In Italië sloeg het concept aan: daar zijn al meer dan 200 ‘bubbelende’ drinkwaterfonteinen geïnstalleerd. Die onder andere, door Ikea worden gesponsord. Een ideale manier voor een bedrijf om goed voor het voetlicht te komen.