Fiji_bronwater

FiJi water weer onder vuur

FIJI water onder vuur

FIJI water, een waterflesje waar we het al eerder over hebben gehad, is nu het doelwit van een rechtszaak waarbij het bedrijf wordt beschuldigd van ‘greenwashing’. In het bijzonder hun eigen claim dat hun producten CO2-negatief zouden zijn, valt niet in goede aarde. Wat had je anders verwacht, van een plastic flesje water dat tot 20.000 kilometer moet afleggen om in de schappen te liggen?

 

Bronwater versus kraanwater?

Drink water uit een duurzame rvs drinkfles >>

Een groep activisten heeft in de V.S. een klacht tegen FIJI ingediend en eist een rechtzetting van deze claim. Ze willen ook een boete aan FIJI opleggen ,omdat ze vermoeden dat FIJI een groot deel van het huidige marktaandeel aan deze dubieuze bewering te danken hebben.

Environmental Leader schrijft:

FIJI claimt meer CO2 uit onze atmosfeer te halen dan ze uitstoten. De realiteit is echter dat FIJI water helemaal niet ‘Carbon Negative’ is. De berekeningen van FIJI berusten immers op een omstreden manier om deze uitstoot te berekenen, ‘Forward Crediting’ genaamd. Daarmee haalt FIJI helemaal niet meer CO2 uit de lucht dan ze erin uitstoten, maar claimen ze wel nu al iets wat de toekomst (over enkele tientallen jaren) misschien zou gaan plaatsvinden.

FIJI zegt de CO2 voetafdruk te berekenen op basis van de volledige levenscyclus van hun producten. Vooral door ‘een combinatie van een aanzienlijke vermindering CO2 uitstoot door efficiënt landgebruik (wat het ook moge betekenen) en herbruikbare energiebronnen’ zou het totaal van de productie van ieder flesje FIJI water voor een netto vermindering van 120% CO2 zorgen.

Volgens de aanklagers is de negatieve CO2 uitstoot (niet bewezen) toekomstmuziek en op geen enkele manier nu al van toepassing.