Engels waterbedrijf test nieuwe zuiveringstechnologieën van Nederlandse PWN Technologies

South West Water gaat mogelijk de nieuwe waterzuiveringstechnologieën SIX en CeraMac van het Nederlandse PWN Technologies gebruiken bij de productie van drinkwater in zuidwest Engeland. Het waterbedrijf heeft getekend voor de bouw van een proefinstallatie die in februari 2013 in bedrijf komt en anderhalf jaar intensief getest zal worden.

De technologieën zijn in Nederland al jarenlang getest, maar nog niet in Engeland. South West Water wil kijken of ze daar ook werken. ‘Dit moet het bedrijf kunnen aantonen voor de regelgevende instanties,’ zegt voorlichter Gerbrant Corbee van het waterleidingbedrijf PWN in Noord-Holland, waarvan PWN Technologies een dochteronderneming is. ‘De waterkwaliteit is overal anders. Bovendien gaat het om een grote investering, want een zuiveringsinstallatie kost al gauw enkele tientallen miljoenen euro’s.’

Normaal gesproken wordt oppervlaktewater voorgezuiverd door coagulatie, sedimentatie en zandfiltratie. Na het toevoegen van chemicaliën, worden de zwevende deeltjes ingekapseld en zinken die merendeels. Het vervuilde slib wordt afgevoerd.

Voorzuiveringsmethode
PWN Technologies heeft een voorzuiveringsmethode ontwikkeld die gebaseerd is op een combinatie van ionenwisseling (SIX) en keramische membranen (CeraMac). Het SIX proces maakt water helder. Het verwijderd nitraat en sulfaat. Ongewenste stoffen hechten zich aan harskorrels. Deze kan het waterbedrijf na reiniging met zout opnieuw gebruiken. Voordeel is dat de hoeveelheid zout bij het SIX proces vijf keer lager dan in de huidige situatie. In het tweede deel van het voorzuiveringsproces (CeraMac), verwijderen keramische membranen alle deeltjes die groter zijn dan een tienduizendste millimeter. ‘Keramische membranen zijn niet nieuw, maar de hoge prijs stond een doorbraak in de weg. Het CeraMac ontwerp is het eerste dat kan concurreren met kunststofmembranen,’ stelt Corbee.

Ceramac block design (foto: PWN Technologies)

Geavanceerde oxidatie
Toch kan het voorgezuiverde water nog een geringe hoeveelheid schadelijke stoffen bevatten, zoals pesticiden of virussen. Daarom volgt na CeraMac nog een geavanceerde oxidatie. Deze maakt stoffen onschadelijk door een combinatie van UV-licht en peroxide. Na de nieuwe voorreiniging met SIX en CeraMac is het water veel schoner, waardoor tijdens het tweede reinigingsproces minder UV-licht nodig is om het water te desinfecteren. Dat bespaart vergeleken met de bestaande waterzuiveringstechnieken 30% energie. Andere voordelen zijn een hogere waterkwaliteit en een lagere milieubelasting. Tot slot haalt een filter van actieve kool de resterende stoffen uit het water. Hierna is het water klaar voor gebruik.

Financieringsbasis
PWN zuivert water uit het IJsselmeer dat verontreinigingen van de Rijn bevat. Het waterleidingsbedrijf liep de afgelopen decennia tegen problemen aan, waar geen pasklare oplossingen voor waren. Ook namen de kosten van onderzoek en ontwikkeling toe. Om een bredere financieringsbasis te vinden wilde PWN fuseren met de Zuid-Hollandse waterleidingsbedrijven Dunea en Oasen, maar daar voelde de aandeelhouder van PWN, provincie Noord-Holland, niets voor. Vervolgens heeft PWN besloten de innovaties van het bedrijf te vermarkten en zo de onderzoeksuitgaven geheel of gedeeltelijk terug te verdienen. PWN Technologies BV is een volledige dochteronderneming van het Noord-Hollandse waterleidingsbedrijf PWN dat waterzuiveringstechnologieën ontwikkelt en wereldwijd beschikbaar stelt aan andere waterleidingbedrijven. PWN Technologies heeft tegen zakelijke condities startkapitaal geleend bij PWN. Het bedrijf maakt inmiddels winst en investeert deze weer opnieuw in onderzoeksprogramma’s. ‘Op termijn verdienen de investeringen zichzelf terug en zullen de klanten minder gaan betalen voor drinkwater,’ aldus Corbee.

(Bron: Waterforum.net)