Duurzaam water bottelen bestaat niet!

Ondanks alle pogingen die de bottelingindustrie doet om duurzamer te worden, zijn wij ervan overtuigd dat duurzaam water bottelen per definitie onmogelijk is.

Ze doen toch hun best?
Natuurlijk streven bedrijven als Danone, Nestle, Coca-Cola en anderen het na om minder plastic te gebruiken. Want voor minder plastic heb je minder olie nodig, en met minder olie, heb je minder kosten. Daarbij kun ze dat streven ook goed gebruiken voor positieve publiciteit. Zo lijkt het mooi om te lezen dat ze allerlei prijzen in de wacht slepen, zoals een Water Innovation Award, maar je hoeft niet lang te zoeken, om te achterhalen dat deze prijs door de Waterbottelaars zelf in het leven is geroepen. En niet door een NGO die zich met duurzaamheid bezighoudt.

Multinationals als Danone, Nestle, Coca-Cola of Suez zullen nooit uit eigen wil duurzaamheid nastreven tot op het punt dat de kwaliteit van het lokale kraanwater dermate verhoogd is, dat ze zelf overbodig zouden worden. Hun core business is immers om water te privatiseren, te bottelen en te verkopen. Dankzij het geld dat zij (via belastingen) in lokale overheden pompen en hun doeltreffende lobbymethoden zullen die overheden de behoefte om meer te investeren in betere drinkwatervoorzieningen nooit optimaal nastreven. Hier zijn voldoende boeken over geschreven en reportages over gemaakt.

De reparatiewerkzaamheden die het waterbottelaars ondernemen op gebied van mens en milieu, zijn per definitie  kleiner dan de schade die ze aanrichten.