Drinken wij straks riool- en zeewater?

Water is schaars. Van al het water op onze aarde is maar 2,75% zoet water. 2,05% water zit vast in gletsjers. We beschikken dus maar over 0,70% zoet water. In de toekomst dreigt er een tekort te komen, aldus de internationale samenwerkingsorganisatie (OESO). We moeten dus drinkwater gaan maken van riool- en zeewater. KRNWTR zocht het uit.

rioolwaterzuiveringsinstallatie

Rioolwaterzuiveringsinstallatie

Hoe maak je van rioolwater weer drinkwater?
Om rioolwater drinkbaar te maken wordt het een aantal stappen ondernomen. Ten eerste passeert het rioolwater microzeven, waar het water door de gaatjes van een membraan gaat (kleiner dan een mensenhaar). Dit membraan houdt de bacteriën tegen. Vervolgens ondergaat het water het proces van de omgekeerde osmose, wat de virussen en medicijnresten filtert. Als laatste wordt het water gedesinfecteerd met ultraviolet licht. In landen die kampen met schaars drinkwater, zoals Australië, Namibië en Singapore, wordt het rioolwater al gezuiverd tot drinkwater.

Hoe maak je van zeewater kraanwater?
Zeewater is zout en daarom niet geschikt voor consumptie. Als we het zeewater zoet kunnen maken (ontzilting) valt er iets te doen aan het dreigende tekort. We kunnen zeewater ontzilten door middel van osmose, omdat het stoffen als zout tegenhoudt.

Nadeel is dat het veel energie kost om zeewater te ontzilten. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om de hele wereldbevolking te voorzien van ontzilt water. Voor kustlocaties is het ontzilten van zeewater weer wel aantrekkelijk. Met de bouw van ontziltingsinstallaties aan de kust kan een land als Singapore 30% – 50 % van haar bevolking voorzien van ontzilt water.

Met een groeiende wereldbevolking en de groeiende vraag naar voedsel en energie, kunnen we er niet omheen om in de toekomst riool- en zeewater te gebruiken.