Drenthe bespaart energie en spoelwater bij bereiding drinkwater

In Drenthe staat het eerste productiestation van drinkwater dat energie en spoelwater bespaart bij de bereiding van drinkwater. Het nieuwe drinkwaterproductiestation Dalen van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) doet dat via biologisch adsorptieve ontijzering en is hier speciaal voor ontworpen. Inwoners van het dichtbijgelegen Coevorden merken vrijwel niets van de nieuwe methode. Dit alles valt te lezen op de website van Waterforum.

Het grote verschil met de gebruikelijke methode is het ontbreken van intensieve beluchting. Dit was, in combinatie met filtratie over een zandfilter, lange tijd de methode om grondwater te bereiden tot drinkwater. Zo ook in Dalen, waar bijna honderd jaar gelden de drinkwaterbereiding voor Coevorden begon. Naast het station waar deze oude methode werd toegepast is sinds 2 november een nieuw productiestation officieel in gebruik genomen. De ontijzering vindt nog steeds plaats, maar nu dus zonder intensieve beluchting.

Het ‘nieuwe’ proces
“Bij ontijzering vinden er drie processen plaats,” volgens Simon Dost van WMD. “Chemische ontijzering, doordat ijzervlokjes worden gevormd door beluchting. Daarnaast vindt er adsorptie plaats van ijzer aan het filtermateriaal. En dan nog de biologische ontijzering, het proces dat we hebben geoptimaliseerd voor het ontwerp van het nieuwe station. Het is dus geen compleet nieuwe technologie, maar meer het creëren van ideale omstandigheden om het proces te sturen.” De biologische ontijzering wordt gestimuleerd door het opgepompte grondwater slechts weinig te beluchten. “We sturen bewust op een geringe beluchting door op maat zuurstof te ‘doseren’, “ aldus Dost. De WMD’er die nauw betrokken was bij het ontwerp van de nieuwe installatie legt uit dat de biologische behandeling meer voordelen heeft. “De in het filter aanwezige bacteriën eten het ijzer op en scheiden het weer af als ijzerslib. Dit betekent niet alleen een compacter slib, maar ook slib dat eenvoudiger van het filterzand is af te spoelen. Dat scheelt veel spoelwater om de filters schoon te houden.

Operazangeres Waldin Roes bij de opening. (Foto: Esselien de Groot Taaltotaal, via coevordenhuisaanhuis.nl)

Zandaftap
Omdat het biologische proces, door adsorptie, zorgt voor groei van het filterbed, bedacht WMD een slimme zandaftap. Zo wordt bij elke spoeling wat filtermateriaal afgevoerd, wat resulteert in minder onderhoud. WMD voerde nog enkele aanpassingen door in het proces, waarvan de bewoners van Coevorden alleen de lagere hardheid van het water wellicht merken. Het drinkwater was, is en blijft van uitstekende kwaliteit. Het grondwater is vrij zacht en om de transportleidingen te beschermen tegen corrosie is het nafilter gevuld met marmer waardoor het water minder agressief wordt. In de nieuwe behandeling minder dan voorheen, dus vertrekt het drinkwater met een lagere hardheid naar de gebruikers.”

Opening
Het kleinste productiestation van WMD in Dalen heeft niet de hoogste capaciteit met één miljoen kubieke meter per jaar. Maar het voorziet op een slimme manier oude watertechnologie van een innovatief sausje. Op vrijdag 2 november verzorgde burgemeester Bouwmeester van Coevorden de officiële opening van het nieuwe drinkwaterstation in aanwezigheid van ongeveer 150 geïnteresseerden. Een veelvoud daarvan maakten een dag later gebruik van de mogelijkheid om het nieuwe drinkwaterproductiestation te bezichtigen. Maar ook het naastgelegen oude station trok veel bekijks. Verder organiseerden WMD en Koninklijk Nederlands Waternetwerk in combinatie met de opening het symposium “Nieuw licht op oude technologie.”

Bron: Waterforum.net