Doe mee, verlos de zee!

Vandaag hebben Tom en ik afgesproken met Matthijs Lievaart, de oprichter van Doe mee, verlos de zee!

Simpel en briljant
Het idee was even simpel als briljant: na een van zijn wandelingen langs het strand, heeft hij een hoopje gemaakt van het aangespoelde afval met een bordje erbij: ‘Doe mee, verlos de zee’. Tot zijn eigen verbazing, was het hoopje na twee weken later enorm gegroeid. Het idee om aangespoelde vissersnetten, stukken hout, plastic flesjes, blikjes of vissershandschoenen te op te rapen en op een hoop te gooien, werkt kennelijk aanstekelijk.

Voor iedereen
Doe mee, verlos de zee! is een initiatief dat mensen wil inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken.

Om dit te bereiken willen ze – in samenwerking met lokale kust beherende instanties (o.a. Natuurmonumenten en gemeentes) – bij strandopgangen mooie houten bakken plaatsen die uitnodigen tot MEEDOEN! Waar (nog) geen bakken staan beginnen ze zeeafvalbergen, en nodigen iedereen uit hieraan mee te bouwen, of zelfs zelf een berg te beginnen!

Dat iedereen zijn eigen afval opruimt zien ze stiekem als vanzelfsprekend. Toch ligt het strand vol met afval, voornamelijk plastic. Hoe schoon zou het strand zijn wanneer iedereen tijdens zijn strandwandeling of na een surfsessie enkele stuks aangespoeld afval zou oprapen?

Overeenkomsten
WeTapWater en Doe Mee, Verlos de Zee zijn vanuit de zelfde ergernis begonnen. Wij vonden het belachelijk dat er met name zoveel waterflesjes aanspoelden, en bedachten dat we de aanwas hiervan aanzienlijk konden beperken door met z’n allen kraanwater te drinken in plaats van bron- of mineraalwater. Omdat we gezamenlijke doelen hebben, hebben we besloten om te kijken hoe we in de toekomst elkaars initiatieven verder kunnen blijven steunen. Het eerste wat wij willen doen, is jullie oproepen om een kijkje te nemen op doemeeverlosdezee.nl en fan te worden van hun facebookpagina!