De zin en onzin van een actief koolstoffilter

Door de opkomst van diverse herbruikbare drinkflesjes met een actief koolstoffilter (zoals de Bobble) worden we bij KRNWTR regelmatig geconfronteerd met de vraag wat het is, en of het zin heeft of niet.

Wat is een actief koolstoffilter?
Een actief koolstoffilter is een filter met ‘actief koolstof’ waar water doorheen komt voor we het drinken. Daardoor werkt het filter als een magneet: houtskool wordt ‘geactiveerd’ waardoor het een positieve lading krijgt. Negatief geladen deeltjes hierdoor hechten zich aan het filter. De koolstoffilter haalt ook chloor uit het water.

Chloor in ons drinkwater
Sinds 2005 is het in Nederland bij wet verboden om chloor of aanverwante producten te gebruiken voor het zuiveren van water. Wat de organische bacteriën zijn, die met de filters uit het water gehaald worden, is niet helemaal duidelijk. In andere landen, wordt af en toe wel nog chloor gebruikt. Dit zorgt ervoor dat drinkwater daar een typisch smaakje heeft. Maar ook zonder koolstoffilter is dit makkelijk op te lossen: laat je glas een paar uur (in de koelkast) staan, het chloor verdampt vanzelf.

Andere organische bacteriën?
Wat met ‘organische bacteriën’ bedoeld wordt, is niet helemaal duidelijk, want een van de belangrijkste eigenschappen van bacteriën is dat het ALTIJD organisch is. In het geval er schadelijke bacteriën in ons water zitten, worden die al door het waterleidingbedrijf gefilterd. Waarmee? Met een actief koolstoffilter! Jazeker.

Ontharden van water?
De hardheid van water wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid calcium (kalk), magnesium en andere mineralen. Dit is overal verschillend, omdat de herkomst van kraanwater overal verschillend is. Deze deeltjes worden door het koolstoffilter niet uit het water gehaald. Ontharden van water kan overigens ook negatieve gevolgen hebben, omdat we de mineralen die in kraanwater zitten juist nodig hebben.

Toch een koolstoffilter gebruiken?
Besluit je toch een flesje met een actief koolstoffilter te gebruiken? Zorg er dan voor dat je hem regelmatig vervangt, want het water dat terugvloeit uit je mond (back wash) zorgt ervoor dat zo’n filter al snel vol bacteriën (organisch ja) zit die zich onder andere tot schimmels kunnen ontwikkelen.

#Koop hier je KRNWTR rvs fles

Bronnen:
–       Wikipedia
– Rijkswaterstaat
– Ikbenirisniet
– Bobbelicious

Hoeveel water drink jij op school of op je werk?

Voldoende water drinken is belangrijk. Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 % uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd.

Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, water is erg belangrijk en onmisbaar voor ons lichaam!

EEN WATERKOELER OP DE WATERLEIDING ZORGT ER VOOR DAT JE VOLDOENDE WATER DRINKT. Lees meer over de KRNWTR WATERKOELERS >

kraanwater tappuntleidingwaterkoeler-tafelmodel-webshop