De toekomst van het recyclen van plastic

Mike Biddle vertelt bij Ted talks over de toekomst van plasticrecycling.

Zoals wij reeds eerder meldden, wordt in Nederland slechts 20% van al het opgehaalde plastic daadwerkelijk gerecycled. Gemiddeld zou dit voor Europa niet meer dan 10% bedragen! Ter vergelijking, in Europa wordt tot 90% van de opgehaalde metalen opnieuw gebruikt*. De grote moeilijkheid zit hem in het onderscheiden en sorteren van de de verschillende plasticsoorten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metalen zijn de onderlinge verschillen tussen plastics vele malen kleiner.

Maar Mike Biddle denkt de oplossing gevonden te hebben: een hyper gesofisticeerd sorteerproces en plastic pellets, geperste plastic blokjes, als eindresultaat. Deze zijn gesorteerd op kleur en eigenschap, en dus opnieuw te gebruiken, zonder nieuwe grondstoffen toe te moeten voegen. Hij claimt tot 90 procent minder energie nodig te hebben hiervoor. Benieuwd of dit de toekomst is!

 

* 90% recycling van metaal tegenover 10% voor plastic is voor ons een extra argument om te vinden dat een RVS bidon duurzamer is dan plastic flesjes.