De kraanwatervriendelijkste horecasteden van Nederland

Amsterdam is dé kraanwater stad van Nederland. De kraanwaterkaart van KRNWTR telt in de hoofdstad 88 horecazaken die kraanwater serveren. Bijna twee keer zoveel als Groningen, de nummer 2.  “De horeca in Nederland laat daarmee zien dat ze voor duurzaamheid kiest,” aldus Tetsuro Miyazaki.

Ondernemers steeds duurzamer
Tetsuro Miyazaki, medeoprichter van KRNWTR: “Het grote aantal zaken op de kraanwaterkaart is het bewijs dat de ondernemers in Nederland inspelen op de groeiende vraag om kraanwater in de horeca. Zo dragen ze ook bij aan een beter milieu. Kraanwater is namelijk een lokaal streekproduct en is vele malen minder milieubelastend dan bronwater.”

Kraanwaterkaart
KRNWTR wil dat je in alle horecazaken van Nederland kraanwater kunt bestellen. Om dit te bevorderen heeft KRNWTR een kaart met bijna 1.400 ‘kraanwatervriendelijke’ horecazaken en een levendige facebookpagina met bijna 20.000 fans van kraanwater in de horeca. Ze pleiten ervoor om kraanwater in plaats van of naast bronwater te serveren, gratis of tegen een redelijke vergoeding.

top 10 kraanwatervriendelijksteGroningen kraanwaterstad van Noord-Nederland
Groningen is de tweede kraanwatervriendelijkste stad van Nederland. Mede dankzij de kraanwater actie ‘Wotter uut Grunn’ van het waterbedrijf Groningen is Groningen dé kraanwaterstad van Noord-Nederland en laat steden in Friesland en Drenthe ver achter zich.

Brabant doet het goed

Opvallend is dat de provincie Brabant goed vertegenwoordigt is in de top 10. Dit komt mede door de promotie actie van het waterzuiveringsbedrijf Brabantwater, die karaffen naar horecaondernemers bracht om kraanwater te gaan schenken. Hierdoor delen Eindhoven en Breda de derde plaats.

Kraanwater app
KRNWTR laat een app ontwikkelen waarmee gasten het kraanwaterbeleid in de horeca kunnen beoordelen. Krijg je kraanwater, dan kun je de ondernemer een compliment geven en als je geen kraanwater krijgt, kun je hem stimuleren om het in de toekomst wel te doen.

Om de ontwikkeling van de app te financieren, maakt KRNWTR gebruik van het crowd funding platform van One Planet Crowd. “Voorstanders van kraanwater in de horeca kunnen tot 1 maart mee investeren in de app. Zo komen er steeds meer kraanwatervriendelijke ondernemingen bij, waardoor ook nieuwe steden de top 10 in kunnen komen,” zegt Tom Niekamp.

Ken je een restaurant of café of ben je een horecaondernemer bij jou in de buurt die kraanwater serveert, dan kan je deze nu op de kraanwaterkaart zetten op www.krnwtr.nl en vanaf 22 maart met de kraanwater app.