KRNWTR pleit voor het drinken van meer kraanwater. Lees hieronder waarom.

  • Voor 1 fles bronwater heb je 0.25 liter olie nodig en 3 liter water. Daarbij heb je voor de productie van waterflessen jaarlijks ongeveer 2,7 ton aan plastic nodig en dat is maarliefst 2,5% van de wereldwijde olieproductie.
  • Bronwater zorgt voor meer CO2 uitstoot. Door productie, verpakking en transport zorgt bronwater voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan dezelfde hoeveelheid bronwater. 1 glazen fles bronwater geeft bijvoorbeeld 450 gram CO2 uitstoot. Dat is meer dan een Hummer per km uitstoot!
  • Plastic flessen worden in Nederland slechts 20% gedeeltelijk gerecycled. De rest belandt op vuilnisbelten of in een verbrandingsoven. In andere landen wordt het plastic afval in zee gegooid met als gevolg een enorme plastic berg in de Stille oceaan dat ook wel de Great Pacific Garbadge Patch wordt genoemd.
  • Plastic afval bedreigt meer dan 267 diersoorten, waaronder 86% van de zeeschildpadden, 44% van alle zeevogelsoorten en 43% van alle zeezoogdieren.
  • We betalen voor water in een flesje 500 tot 1000 keer meer dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Voor gemiddeld 15 eurocent krijg je in Nederland 100 liter kraanwater. En wij betalen in de Albert Heijn ongeveer 65 eurocent voor 500 ml!
  • Multinationals als Evian, Spa en Perrier bezitten tegenwoordig de grootste (grond-) waterbronnen. Er gaan dus grote financiĆ«le belangen gepaard met de verkoop van bronwater. Bovendien halen zij meer water uit de grond dan op natuurlijke wijze kan worden aangevuld. Zo kunnen ecosystemen sneller ontwricht raken.