Dag 98: Statiegeld op flesjes?

statiegeldEen linkse Kamermeerderheid aangevoerd door de PvdA wil statiegeld invoeren op kleine petflesjes voor frisdranken en water.

Per halve literverpakking kan er wel tien eurocent statiegeld op, verwacht PvdA-Kamerlid Boelhouwer. Hij dient daartoe vandaag een motie in tijdens een debat met demissionair minister Huizinga (Milieu).

Boelhouwer: “Dit is een stok achter de deur voor als de verplichte inzameling van plastic verpakkingsmateriaal onvoldoende heeft gewerkt in 2009. Ik heb geen zin om dan eerst weer met het bedrijfsleven te overleggen.”

Hiermee doelt Boelhouwer op de Plastic Hero campagne van vorig jaar. Die inzameling van kunststof verpakkingsafval heeft toen veel minder opgebracht dan de 85 kton recycling die de Plastic Hero campagne zich ten doel had gesteld. Dat stelt Recycling Netwerk, de afvalkoepel van milieuorganisaties zoals Natuur en Milieu, Milieudefensie en Greenpeace Nederland.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
3 Reactie's
 • Watercompany Waterkoelers
  Geplaatst op 07:59h, 08 april

  Op zich een interessante aktie maar ik vraag mij af of € 0,10 voldoende stok achter de deur is. Ik ben bang dat of een flesje water nu € 2,00 of € 2,10 kost voor de gemiddelde consument niets uit maakt.

 • Tetsuro
  Geplaatst op 08:28h, 08 april

  Ja, ik denk ook niet dat het voldoende is om de consument te motiveren om een leeg flesje terug te brengen. Daarvoor is 10 cent simpelweg te weinig. Ik denk wel dat het voor anderen een inkomstenbron kan worden. Denk bijvoorbeeld aan daklozen die ons zwerfafval gaan sorteren omdat er iets mee te verdienen is… Met honderd flesjes heb je toch een tientje verdiend.

 • Heidi
  Geplaatst op 03:34h, 21 april

  Dan maken we er toch 15 cent van…
  Ik denk bovendien dat het feit dat je je flesje ergens kwijt kan ook al een prikkel is.
  Je moet toch al, eens in de zo veel tijd, naar die flessenautomaat lopen, of je nou 10 of 15 cent krijgt.
  Je bent je (plastic) flessen kwijt en weet dat er iets goeds mee gebeurt.

Geef een reactie