Dag 93: Plastic etende microben ontdekt in oceaanwater

Wetenschappers aan de universiteit van Sheflield en het ‘Centre for Evironment, Fisheris and Aquaculture Science (Cefas) hebben een eerste onderzoek afgerond naar het DNA van microbes die geassocieerd zijn met plastic afval in de oceanen.

De wetenschappers ontdekten dat er een verschil bestaat tussen microben die zich voeden op plastic afvaldeeltjes in de oceanen, anders zijn dan in de afwezigheid van plastic.

Plastic afval kan in de oceanen tot stukjes afgebroken worden, die makkelijk door zeedieren in hun lichaam kan worden opgenomen. Eens dat gebeurd is – zo stellen de wetenschappers – kunnen dieren hieraan overlijden. Echter, bij microben die zich voeden met plastic, zou het wel eens anders kunnen zijn. Ze opperen dat deze zeemicroben kunnen helpen bij de afbraak van plastic. Met name indien dat ge├»soleerd is.

Dr. Mark Osborn, hoofd van dit onderzoek: “jaarlijks wordt 300 ton aan plastic geproduceerd, waarvan een wezenlijk deel in de oceanen belandt. Ons onderzoek geeft het potentieel aan van zeemicroben om plastic te isoleren en wellicht zelfs om deze grote milieuvervuiler op termijn helemaal of gedeeltelijk af te breken.”

Met de gigantische hoeveelheid plastic afval in onze oceanen rond drijft, is het hoopgevend om te lezen dat er naar oplossingen gezocht wordt om onze troep op te ruimen. Maar zo ver is het nog niet. Laten we daarom nog maar niet op de feiten vooruit lopen, en proberen de nieuwe aanwas van plastic afval te verminderen.

Bron: University of Shefield

Tags:
,