Dag 61: kankerverwekkende stoffen in fruitsap ontdekt

Wetenschappers aan de universiteit van Kopenhagen vonden in fruitsap antimoon, een giftige stof die kankerverwekkend is en die schade kan toebrengen aan het hart en de longen.

Zestien van de onderzochte flessen fruitsap bevatten gemiddeld 2,5 keer meer antimoon dan de toegelaten hoeveelheid in leidingwater. De wetenschappers denken dat de giftige stof uit de plastic flessen lekt, waarin het fruitsap zit. Het team heeft haar bezorgdheid geuit en dringt aan tot een grondiger onderzoek.

De concentraties antimoon in de producten lagen hoger dan volgens de EU-normen toegelaten is in drinkwater, soms tot tien keer hoger. Voor fruitsap bestaat er geen dergelijke wetgeving, waardoor er geen wetten werden overtreden.” zegt Claus Hansen, onderzoeker aan het departement voor farmacologie. “Toch kunnen we niet zeggen dat de hoeveelheid antimoon in het fruitsap onschadelijk is. Het zou een goed idee zijn om meer onderzoek te doen naar de hoeveelheid antimoon in fruitsap en ook een limiet vast te leggen.” De onderzoekers zijn vooral bezorgd om kinderen. “Die groep drinkt meer fruitsap en loopt dus ook een groter risico.

In 2006 werd bij een soortgelijk onderzoek in Duitsland ook al antimoon in plastic waterflessen gevonden. En in 2005 werd naftaline gevonden in flessen Vlovic water, die door Danone geproduceerd wordt. Het water zou door de vulkanisch gesteente gezuiverd zijn, maar het goedje dat toen uit het plastic lekte kan leverschade veroorzaken.

Gelukkig is daar altijd nog de woordvoerder uit de Britse frisdrankindustrie die meedeelt dat de mensen zich geen zorgen hoeven te maken. “Fruitsap is veilig. De toegelaten hoeveelheid antimoon in water is niet noodzakelijk toepasbaar op de hoeveelheid die aanvaardbaar is in fruitsap.” De woordvoeder benadrukte dat de verpakkingen van frisdranken uitvoerig getest worden om er zeker van te zijn dat de frisdrank veilig is om te drinken. “Maar verder onderzoek is aangewezen.”

Dus, als ik het goed begrijp is niet OK als antimoon in water zit, maar in fruitsap is het misschien wel onschadelijk? Echt overtuigend vind ik het niet…

Bron: Daily Mail