bronwater waterflesjes

Kan ik mijn waterflesje hergebruiken?

Waterflesje hergebruiken, 3 tips:

  • Vervang het flesje geregeld voor een nieuwe of koop een duurzame waterfles
  • Was het flesje geregeld af, maar er bestaat geen ideale manier om je plastic fles schoon te maken, omdat plastic hier niet geschikt voor is.
  • Of zet een grote fles met water op je bureau en gebruik dan elke dag een schoon glas om uit te drinken

 

Nederlanders zijn kampioen in het hervullen van waterflesjes. Zo’n 65% van de mannen en maar liefst 86% van de vrouwen vult zijn bronwaterflesje bij met kraanwater. Dit lijkt prima, want elke keer dat je een drinkflesje hervult, koop je geen nieuw waterflesje. En dat is goed voor het milieu, maar …

Waterflesjesonderzoek door Kassa

Kassa-waterflesjes onderzoek bronwaterIn opdracht van consumentenprogramma Kassa, onderzocht microbioloog Rijkelt Beumer (Universiteit Wageningen), 66 gebruikte waterflesjes op ondermeer de aantallen enterobacteriën, ook wel poepbacteriën genoemd.

1 op de 3 waterflesjes….

In maar liefst 3 waterflesjes zijn er meer dan 1000 enterobacteriën per milliliter gevonden. Ter vergelijking: voor het water dat koeien drinken geldt een maximumnorm van 100 entero’s per ml. Dus die drie flesjes met 1000 of meer voldoen zelfs niet aan de norm voor het drinkwater van koeien.

Plastic waterflesje bron van bacteriën?

‘In de ergste flesjes dreven vlokken toen we ze vulden met vers kraanwater en flink gingen schudden.’ Maar ook die flesjes konden volgens Beumer veilig leeggedronken worden door de eigenaar, met vlokken en al. ‘Uiteindelijk zijn het je eigen bacteriën, daar wordt je niet ziek van. Je hebt er miljoenen van op je handen zitten. En miljarden tussen je tanden, die je etensresten wegwerken.’

Je waterflesje afwassen is beter

Strikt genomen is het niet zo gevaarlijk om je waterflesje te hergebruiken, maar erg fris is het niet, zegt Beumer. Hij is ook een ‘hervuller’. Maar hij wast wel na elk gebruik zijn flesje ‘s avonds in het afwassopje. Zo doet hij er maanden mee. Als je de fles niet uitspoelt, blijft het aantal bacteriën groeien tot steeds grotere kolonies.

Vrijkomende chemicaliën

Wat door Beumer niet is onderzocht, is of er wel of geen plastic deeltjes vrijkomen bij hergebruik van waterflesjes. In de blogpost van dag 15, over de gevaren van BPA in policarbonaat, behandelen we dit onderwerp ook. Wij raden aan om altijd te kijken of er BPA in je flesje zit. Want onder sommige omstandigheden, zoals je flesje in je auto in de zon laat liggen, is de kans groot dat er BPA vrijkomt.

Conclusie

Voor het milieu is het beter om je waterflesje te hervullen dan een nieuwe te kopen. Uit hygiënisch en medisch oogpunt raden we aan om dit zo veel mogelijk te vermijden.

Is er een goed alternatief?

Als alternatief voor het hervullen van je single-use waterflesje, raden we aan om een BPA-vrije of roestvrijstalen drinkfles aan te schaffen. Als je die schoon houdt, worden de bovenstaande risico’s tot nul gebracht. Kortom, een hygiënische en duurzame drinkfles met een boodschap? Kijk eens in de KRNWTR-winkel

Ook interssant:

Bron: Kassa

Wist je dat we ook KRNWTR-tappunten hebben voor gekoeld en bruisend water in de horeca, op kantoor of op school?

waterkoeler-watertappunt-horeca-circl_v2


Alles weten over de subsidie watertappunt voor scholen?

Brochure aanvragen
X