water drinken gezond

Brussel: ‘Water niet drinken helpt niet tegen dehydrateren’

Deze zomer konden we lezen dat ‘veel water drinken’ niet per se gezond is. De EU heeft op 18 november een nieuwe richtlijn uitgevaardigd die waterproducenten verbiedt hun product te verkopen als ‘gezond’. Een panel van 21 experts had maar liefst er drie jaar over gedaan om tot deze op zijn minst opmerkelijke conclusie te komen. De experts verwezen een claim van waterproducenten als zou de regelmatige consumptie van water de beste manier zijn om de deshydratering van het lichaam tegen te gaan naar de prullenmand. Producenten die de nieuwe regelgeving overtreden riskeren tot 2 jaar gevangenisstraf.

‘Mijn eerste reactie was: what the ^%&@. Wat doen wij dan verkeerd? Is drinken niet de beste oplossing tegen dorst, en dus tegen dehydratatie? Ook een aantal europarlementsleden was dermate verbaasd over de conclusie dat ze de door EU-voorzitter Barroso ondertekende richtlijn tot vijfmaal toe moesten herlezen.

Maar de conclusie van de commissie is iets genuanceerder dan dat. Een van de experts in het panel juicht de maatregel toe. ‘Deshydratering wordt meestal veroorzaakt door een klinische aandoening. Mensen kunnen dus ook gehydrateerd blijven zonder water te drinken. In dat opzicht stelt de EU dat water drinken de kans op deshydratering niet vermindert. En dat is correct,’ aldus professor Brian Ratcliffe.

Wat de EU met deze maatregel wil voorkomen is dat bronwater en mineraalwater producenten langer claimen dat het drinken van water gezond is en preventief werkt tegen dehytratering… Maar wellicht hadden ze dit anders kunnen communiceren.

Want zeg nu zelf: wat doet u bij dorst? Drinken of hopen en bidden dat u geen klinische aandoening heeft?

Bron: express.be