Bronwaterflesjes verboden in Amerikaanse stad

Water, overal water, alleen niet in plastic flessen, volgens een Amerikaanse stad in de staat Massachusetts. Met ingang van nieuwe jaar 2013 werd de wet, die het gebruik van wegwerp flessen verbiedt, in de stad Concord bekrachtigd. Met het verbod probeert men het gebruik van kraanwater aan te moedigen en de wereldwijde problematiek van plastic vervuiling aan te pakken.

Het verbod is alleen van toepassing op neutraal drinkwater zonder koolzuur. Cola of andere frisdranken zijn vrijgesteld van het verbod. Volgens de 84 jarige activiste Jean Hill, de bedenker van het verbod, vullen plastic flessen de vuilnisbelten en worden consumenten tegelijkertijd verleid om water te kopen, wat voor een fractie van de kosten uit hun eigen kraan komt.

“De mineraalwaterbedrijven tappen onze waterbronnen af en verkopen het vervolgens terug aan ons. Ik zal me hier tegen verzetten tot ik er dood bij neer val,” vertelt Hill aan de ‘New York Times’ in 2010. De mensen die voor de eerste keer de wet overtreden zullen een waarschuwing krijgen. Iemand die daarna gepakt wordt voor de verkoop van de verboden flessen ontvangt een boete van  $25 en daarna  $50 per keer.

Concord is een stadje met ongeveer 18.000 inwoners in de staat Massachusetts, Verenigde Staten.