Bill Gates tegen privatisering kraanwater

De Griekse overheid kondigde in februari aan dat ze haar aandelen in de waterbedrijven EYDAP in Athene en EYATH in Thessaloniki wil verkopen. Het Griekse protest tegen de privatisering van de watervoorziening in de stad Thessasaloniki kan op de steun van Bill Gates en zijn foundation rekenen.

savegreekwater_logo_s1

 

Grieks Burgerinitiatief
Het burgerinitiatief is fel tegen de privatisering van het waterbedrijf. De burgers zijn van plan om 51% aandelen in het bedrijf te kopen om de kwaliteit van het water en een lage prijs te waarborgen. Volgens de initiatiefnemers dringt de Griekse overheid de privatisering op en worden de kosten uiteindelijk verhaald op de Griekse burgers. Daarnaast is het waterbedrijf Eyath een financieel gezond waterbedrijf en biedt het uitstekend kraanwater tegen een redelijke prijs.

16-2--3-thumb-large-thumb-medium

Protest bij waterbedrijf EYATH

Referendum
Dankzij Bill Gates en 20 andere organisaties heeft het burgerinitiatief het geld bij elkaar om de aandelen van het waterbedrijf te kopen. Er wordt nog een referendum afgewacht, waar de burgers tegen privatisering kunnen stemmen. Het referendum is niet bindend, maar beïnvloedt hopelijk wel het besluit van de overheid om niet te privatiseren.

Gevolgen van privatisering
Privatisering van kraanwaterbedrijven gaat samen met prijsstijgingen. Onlangs zijn bijvoorbeeld de waterprijzen in Engeland en Wales nog verhoogd tussen de 3.5% en 5.5%. Deze prijsstijging heeft te maken met een 25 miljard investering om de drinkwatervoorziening te verbeteren. Deze kosten worden dus doorberekend aan de klant. Volgens Dame Yve Buckland, voorzitter Consumer Council for Water (water consumentenbond), is deze doorberekening helemaal niet nodig, omdat de waterbedrijven hoge winsten blijven maken.