Aanpak drinkwater centraal in JOGG-gemeenten

Gisteren is het startsein gegeven voor een landelijke campagne van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG): het komende jaar staat de aanpak van drinkwater centraal in de gemeenten die zich aan hebben gesloten bij de organisatie. Met de campagne wil JOGG water drinken gemakkelijk en aantrekkelijk maken voor jongeren. “Water drinken moet weer gewoon worden.”

JOGG roept iedereen op het drinken van water te stimuleren op school, op het werk, in de wijk, tijdens het sporten of in de kantine. De JOGG-gemeenten gaan, in samenwerking met bedrijven en instellingen, in woonwijken laten zien dat het drinken van water noodzakelijk is voor een goede gezondheid.

Epke Zonderland
De campagane ging gister van start met Olympisch turnkampioen Epke Zonderland en Olympisch BMX’ster Laura Smulders. JOGG-ambassadeur Paul Rösenmoller en de Amsterdamse wethouders Eric van der Burg en Jesse Bos gaven het officiële startsein. Er werd onder andere een ‘waterrun’ gehouden, die werd gewonnen door coach Epke Zonderland. “Ik vind het mooi dat ik als topsorter de kinderen kan moiveren om water te drinken,” aldus de turner.

“Als kinderen dorst hebben, grijpen ze nu nog te vaak naar zoete drankjes. En dat terwijl we uit onderzoek weten dat ze water lekker vinden”, zegt JOGG-ambassadeur Paul Rosenmöller. “Sommige kinderen krijgen 25 suikerklontjes per dag binnen met wat ze drinken. Water is vrijwel gratis en calorieloos.” De aanpak DrinkWater staat het komende jaar centraal in de JOGG-gemeenten. In Amsterdam Nieuw-West bijvoorbeeld – waar de aftrap was vandaag – worden watertappunten geplaatst en bestaande kranen en zichtbaarder en aantrekkelijker gemaakt. Ook gaat de gemeente in gesprek met lokale ondernemers over hun bijdrage.

Kraanwater!
Marieke Willemsen van JOGG benadrukt dat zij zich niet per sé focussen op kraanwater. “We zetten in op water drinken in het algemeen. Dat mag dus ook bronwater zijn.” KRNWTR juicht het initiatief van harte toe, maar wil (uiteraard) één kleine wijziging aanbrengen: drink KRAANWATER!