9 Tips voor een behaaglijke winter

Als we de experts mogen geloven komt er  een strenge winter aan, met temperaturen ver onder het vriespunt en veel sneeuw. Een paar tips over ‘stoken en verwarmen’ en we wensen jullie een behaaglijke winter toe.

1. Een graadje lager
Bespaar zeven procent van je energieverbruik van de verwarming, door de thermostaat overdag één graad lager te zetten. Dit spaart ongeveer 80 m3 gas per jaar. Zet daarnaast ’s avonds de thermostaat een uur voordat je gaat slapen laag, ongeveer 5 tot 7 graden onder de binnentemperatuur. Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Alleen in goed geïsoleerde huizen met lage temperatuur vloerverwarming of wandverwarming kan het zuiniger zijn om de nachttemperatuur maar 1 of 2 graden te laten dalen.

2. Warm bed
Ben je een koukleum en wil je het niet te koud hebben als je ’s avonds naar bed gaat? Maak dan gebruik van een elektrische deken of kruik in plaats van de verwarming. Dit bespaart een hoop en in je bed is het heerlijk warm!

3. Check de CV-ketel
De wintercheck voor het huis begint met de CV-ketel. Zorg voor geregeld onderhoud door een installateur, zodat de ketel je niet ineens in de steek laat. Is de ketel al minstens tien jaar oud, dan kan het de moeite lonen om hem te vervangen. Via www.verwarmingswijzer.nl krijg je advies. Een nieuwe ketel kan 230 euro per jaar aan gas schelen.

4. Thermostaatknop
De radiatoren in jouw huis verdienen een thermostaatknop. Deze zorgt dat het niet warmer wordt in huis dan nodig. De thermosstatische radiatorknoppen kun je overal toepassen, behalve in de ruimte waar de thermostaat hangt. Meestal is dat de huiskamer.

5. Ruimte rond de radiatoren
Radiatoren stralen warmte alle kanten op, dus vermijd onnodig warmteverlies door grote meubels die tegen de verwarming aan staan of gordijnen die ervoor hangen. Warmteverlies door uitstraling naar de buitenmuur kun je voorkomen door radiatorfolie.

6. Verdeel huis in kleinere ruimtes
Stook alleen in ruimtes waar je bent door (tussen-) deuren te sluiten en de radiatoren alleen open te zetten in ruimtes die je gebruikt. Een deurdranger kan een handig hulpje zijn. Een huis dat in kleinere ruimtes is verdeeld, stookt zuiniger.

7. Naden en kieren
Dicht naden en kieren. Denk bijvoorbeeld aan een tochtstrip bij de voordeur, een brievenbusborstel, kit om naden te dichten bij de kozijnen en tochtband bij de ramen.

8. Ventilatie
Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon: een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat.

9. Isoleren
Isoleren van dak, muren, ramen en vloer kan veel geld besparen op de energierekening en vergroot het comfort in huis. Kijk voor de verschillende isolatiemaatregelen en subsidiemogelijkheden op: www.milieucentraal.nl/isoleren

Bron: Milieu Centraal